Prehrana

Popaj je res bil močnejši zato, ker je jedel špinačo

Nemški znanstveniki so z raziskavo, ki jo je podprla tudi svetovna protidopinška agencija Wada, ugotovili, da uživanje ekdisterona oziroma 20-hidroksiekdisona, ki ga med drugim vsebuje tudi špinača, znatno poveča moč.

V raziskavi so se atleti udeležili desettedenske vadbe za moč. Tisti, ki so v tem času s prehranskimi dopolnili uživali ekdisteron, naj bi bili trikrat močnejši kot tisti, ki so uživali placebo. Med drugim pa se ekdisteron nahaja tudi v špinači.

Profesorica z berlinske univerze Maria Parr, ki je sodelovala pri raziskavi, je dejala, da so predvidevali, da bo ta snov povečala zmogljivost športnikov, a ne tako zelo, kot se je nato pokazalo.

Več vrst zelenjave vsebuje ekdisteron, najbolj znana pa je špinača, še piše v poročilu raziskave. Parrova je še dodala, da so ustvarjalci Popaja “morda vedeli nekaj, kar smo morali danes mukoma raziskovati”.

Raziskovati so začeli po namigu, da ekdisteron uporabljajo športniki v Rusiji in po več izdanih prehranskih dopolnilih s to snovjo. Ta dopolnila pa so obljubljala več moči in mišične mase ter hitrejše okrevanje po vadbi.

 

 STA
 Pixabay

Tagi

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button
Close
Close