Novice

Pošta Slovenije s priložnostnima znamkama obeležuje prihajajoče olimpijske igre

Pošta Slovenije je danes izdala priložnostni znamki, s katerima bodo obeležili skorajšnji začetek 33. poletnih olimpijskih iger v Parizu. V letošnjem četrtem sklopu je izšla še znamka iz serije Euromed Postal, ki je tokrat posvečena športu Sredozemlja, razglednična dopisnica pa je namenjena filatelistični razstavi enovitrinskih zbirk v Kranju.

Kot poudarjajo na Pošti Slovenije, olimpijske igre predstavljajo športni vrhunec, kjer za olimpijske kolajne in športno slavo tekmujejo najboljši svetovni športniki in športnice. So dogodek, kjer se stikajo šport, gospodarstvo, kultura, umetnost in kjer zaživijo olimpijske vrednote. Letos se igre po dvanajstih letih vračajo na evropska tla – svetovna prestolnica mode in športa že nestrpno pričakuje športno elito.

Pariz je igre nazadnje gostil pred sto leti, ko je Leon Štukelj postal prvi olimpijski prvak v slovenski zgodovini. Prvi slovenski olimpionik je svojo zbirko olimpijskih kolajn nadgradil še na igrah v Amsterdamu 1928, kjer je osvojil eno zlato in dve bronasti kolajni, ter v Berlinu 1936, kjer je v svojo zbirko dodal še srebro.

Prihajajoče igre tako niso le pomembna prelomnica za organizatorje, ki obljubljajo nepozaben spektakel za vse udeležence, temveč tudi za Slovenijo, saj se slovenska športna reprezentanca vrača na olimpijsko prizorišče, kjer je bilo napisano prvo poglavje slovenske olimpijske zgodovine, so ob izdaji znamk zapisali pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS).

“V Parizu pričakujemo najštevilčnejšo reprezentanco v zgodovini samostojne Slovenije. Naši odlični športniki in športnice so leta garali za olimpijsko priložnost, kmalu pa bomo lahko zanje stiskali pesti, ko bodo nastopili pred večmilijonsko množico navijačev na olimpijskih prizoriščih,” so dodali na OKS, potem ko je Pošta Slovenije za motiva znamk izbrala cestno kolesarstvo in športno plezanje.

STA

Sorodni članki

Back to top button