Priložnosti

Postani prostovoljec Interreg Volunteer Youth programa

Program Interreg Volunteer Youth (IVY) je prostovoljski program Evropske komisije. Njegov cilj je spodbujanje evropskega teritorialnega sodelovanja, mehanizma financiranja Evropske komisije za podporo sodelovanju med regijami. V okviru IVY lahko Interreg programi gostijo prostovoljce.

O Interregu

Interreg označuje evropsko teritorialno sodelovanje in si prizadeva podpirati sodelovanje med regijami: vključuje najmanj dve različni regiji iz dveh različnih držav v Evropi, tako da lahko skupaj poiščejo rešitve za skupne težave in delajo za boljše sodelovanje in kohezijo.

Kaj počnejo prostovoljci IVY?

Prostovoljci IVY imajo dve glavni nalogi: podporo solidarnostni dimenziji Interrega, torej krepitev solidarnosti v Evropi, in ozaveščanje o Interregu ter predvsem o resničnem vplivu, ki ga imajo projekti ali programi sodelovanja na lokalni ravni. Odvisno od vlog, ki jih imajo, podpirajo dve vrsti dejavnosti, in sicer komunikacijo in izvajanje projektov ali programov Interrega.

Vsaka izkušnja IVY je zelo edinstvena: odvisno od različnih projektov ali programov Interrega in kako so zasnovani, bo vsak prostovoljec imel nekoliko drugačno izkušnjo. Teme se namreč lahko razlikujejo od okolja do socialnih vprašanj do zdravja itd. Vsaka prostovoljska izkušnja lahko traja od 2 do 6 mesecev.

Misijo IVY je mogoče izvesti v tujini ali v domačih regijah ali državi mlade osebe. Vsak prostovoljec prejme finančno podporo: stopnje se razlikujejo glede na državo namestitve, in sicer od 19 do 32 evrov na dan, za vsak dan prostovoljske izkušnje.

Vsak prostovoljec prejme prispevek k stroškom potovanja, ki temelji na razdalji med domačim krajem in mestom namestitve, in je v celoti krit z zdravstvenim, odgovornostnim in nezgodnim zavarovanjem s strani ekipe IVY AEBR.

Kdo lahko postane prostovoljec IVY?

Star moraš biti med 18 in 30 let (začetek izkušnje pred dopolnjenim 31. letom) in biti državljan ene izmed držav članic EU ali partnerskih držav (Albanija, Alžirija, Armenija, Bosna in Hercegovina, Egipt, Gruzija, Islandija, Izrael, Jordanija, Kosovo, Libanon, Lihtenštajn, Črna gora, Severna Makedonija, Norveška, Palestina, Republika Moldova, Srbija, Švica, Tunizija, Turčija, Združeno kraljestvo, Ukrajina). Državljani Rusije in Belorusije so bili zaradi vojne suspendirani – niso upravičeni, tudi če so prebivalci druge države.

Vsaka oseba, ki se je že pridružila priložnosti Evropske solidarnostne enote (ESE), tudi dolgoročno, je upravičena. Mlada oseba lahko IVY izkušnjo opravi samo enkrat, zato je ne more ponoviti, če se je enkrat pridružila IVY.

Kako se pridružiš IVY?

Kandidati imajo dve možnosti, da izrazijo svoj interes za IVY:

Razpoložljive odprte ponudbe so dostopne na spletni strani Interreg, in sicer se redno posodabljajo, običajno enkrat na teden. Ponudbe se prav tako oglašujejo prek družbenih medijev, zlasti na facebookuinstagramu in tudi na linkedinu.

Več informacij o program najdete na spletni strani IVY.

Mlad.si
Mlad.si

Sorodni članki

Back to top button