Potovanje

Prihaja aplikacija za prijavo na Erasmus+ in evropska študentska izkaznica

Evropska komisarka za izobraževanje Marija Gabriel je v Bruslju predstavila novo aplikacijo, ki bo študentom omogočila lažjo prijavo na program študentske izmenjave Erasmus+ v tujini in jih še bolj povezala med seboj. Aplikacija vključuje tudi evropsko študentsko izkaznico, ki bo veljala po vsej EU.

Erasmus+ aplikacija prinaša poenostavitev izmenjave

Nova aplikacija po navedbah Evropske komisije pomeni nov mejnik pri digitalizaciji programa Erasmus+. S prenovljeno aplikacijo bodo študentske izmenjave še bolj brezpapirne. V aplikaciji bo na voljo tudi enotna evropska študentska izkaznica.

“Papir zdaj dokončno spada v preteklost. Nova aplikacija Erasmus+ bo točka ‘vse na enem mestu’ za mobilne študente v programu Erasmus+,” je ob predstavitvi dejala komisarka Marija Gabriel, ki je pristojna za inovacije, kulturo, izobraževanje in mlade.

Prva aplikacija Erasmus+ za študente je bila predstavljena leta 2017, tokrat pa je Gabrielova predstavila njeno drugo različico. Pri tej ne gre zgolj za posodobitev prve aplikacije, ampak za velik korak k digitalizaciji programa mobilnosti Erasmus+, saj se bodo lahko študentje med seboj povezali, administrativni koraki, potrebni za prijavo, pa bodo postali precej enostavnejši, je pojasnila.

Z novo aplikacijo, ki deluje v sistemih Android in iOS, bodo lahko študenti lažje koordinirali svojo študijsko izmenjavo. Med drugim bodo lahko poiskali in izbrali svojo destinacijo med partnerskimi organizacijami svoje univerze, podpisali spletni študijski sporazum, poiskali prireditve in koristne nasvete o svoji destinaciji ter navezali stike z drugimi študenti.

aplikacija erasmus+, evropska študentska izkaznica, izmenjava, prijava na erasmus+, študenti, študijska izmenjava
Aplikacija Erasmus+ prinaša velik korak k digitalizaciji programa evropskih izmenjav.

Aplikacija bo na voljo tudi v slovenščini

Aplikacija je na voljo v vseh jezikih EU. Z njo bodo študenti dobili tudi evropsko študentsko izkaznico, ki bo veljala povsod v uniji. Omogočala bo dostop do storitev, muzejev, kulturnih dejavnosti in posebnih ponudb na univerzi gostiteljici in v državi gostiteljici.

V t. i. mreži Erasmus brez papirja trenutno sodeluje več kot 4000 univerz, ki si lahko varno izmenjujejo podatke. V tekočem študijskem letu 2021-2022 naj bi po zaslugi programa Erasmus+ šlo v tujino 600.000 študentov.

Kaj še prinaša Erasmus+ aplikacija?

Evropska koordinatorka za mlade Biliana Sirakova pa je na današnji predstavitvi spregovorila tudi o možnostih, ki jih aplikacija prinaša v prihodnje. Mladi različnih ozadij iz vse Evrope bodo imeli možnost študija in dela na dosegu prstov, je dejala. Lažje bodo sodelovali v javnih razpravah, se povezovali med seboj ter z oblikovalci politik, oblikovali skupnosti ali izražali mnenja o pomembnih temah, kot so tiste, ki jih izpostavlja konferenca o prihodnosti Evrope.

Program Erasmus+ velja za enega vodilnih in edinstvenih programov EU za izobraževanje, usposabljanje, mladino in šport. Zajema 33 držav in je prek mednarodnih aktivnosti dostopen tudi preostalemu svetu. V sedemletnem obdobju 2021-2027 je za program predvidenih več kot 28 milijard evrov.

Unsplash

Sorodni članki

Back to top button