Novice

Prirejanje volilnih rezultatov in uporaba lažnih številk

Nalijmo si čistega vina. Živimo v času, ko večine politikov ne maramo, predvsem pa jim težko zaupamo. Zakaj je temu tako? Zakaj ne moremo uživati v politični blaginji in imeti radi svojih voditeljev?

Vzemimo za začetek nekaj zgodovinskih dejstev. Avtokrati iz Sirije, Romunije, Iraka, Severne Koreje, Rusije in drugih držav pogosto poročajo o izjemno visoki priljubljenosti ali izjemno dobrih volilnih rezultatih.
Takšne in drugačne visoke številke so pogosto posledica manipulacije, pri tem pa so volilne okoliščine prirejene. Predvsem zaradi državne propagande, zatirane svobode govora in omejene izbire volilcev. Namen vsega tega je režimu dodati pridih legitimnosti in nekoliko zadušiti kritiko. Posledično je težje izzivati voditelja, ki je “demokratično izvoljen” in “priljubljen”.

Nerealni rezultati

Pri ponarejenih volilnih rezultatih je nenavadno, da večina diktatorjev čuti potrebo po uporabi smešno nerealnih številk. Poglejmo si nekaj primerov. Romunski diktator Nicolae Ceausescu je leta 1989 trdil, da je njegovo oblast potrdilo 98,8% volilcev. Sadam Husein je v letih 1995 in 2002 na volitvah zmagal z rezultatom 99%. Za pridružitev Krima k Ruski federaciji je glasovalo 96,77% volilnih udeležencev. Kim Džong Un je z 99,9% udeležbo na volitvah dobil 100% podporo. (Tisti 0,1% volilcev pa je verjetno umiralo, sicer bi volili zanj).

V vseh omenjenih primerih imamo opravka s propagando državnih institucij. Visoke številke so privlečene za lase, predstavljene pa so preprosto – kot resnica.

volilni rezultati, volitve, številke, legitimnost
Misliš, da imajo vse države sveta prosto pot na volitvah?

Kje gre narobe?

Znova si poglejmo nekaj primerov. Vladimir Putin ima v Rusiji smešno visoko oceno – več kot 70% v letu 2020, decembra 2022 pa kar 80%. Te rezultate je objavil Levada Center, ki naj bi bil razmeroma ugledna in neodvisna nevladna organizacija za javnomnenjske raziskave. Malce se zatakne le pri eni stvari … Poštena anketa potrebuje svobodo govora. Da pa bi bil govor resnično svoboden, pa potrebujemo še eno stvar. Zaščito alternativnih stališč. Nič od tega pa ni na voljo v totalitarnih sistemih, kakršen trenutno vlada v Rusiji. Tam je pač potrebno glasovati tako, da se prebivalci in njihove družine počutijo varne.

Se vprašaš, zakaj diktatorji in avtokrati sploh še čutijo potrebo po volitvah? Tako ali tako bi se po priredbi volilnih rezultatov vse odvilo v v njihovo prid. Zakaj bi se celo želeli pretvarjati, da gre za demokracijo? V večini primerov gre za dve stvari: varnost in legitimnost.

Številni avtorji knjig poudarjajo, da je treba, ko se znajdemo na vrhu sistema, vložiti blazen trud in napor, da tam tudi ostanemo. Diktatorji morajo tako trditi, da so vsi okoli njih nadomestljivi. Ob tem morajo še zavzeti protislovno stališče, da so pa sami nenadomestljivi. Če torej lahko prepričajo med 70% in 99,9% prebivalstva, da so odlični, potem tekmeci, ki se jim želijo zoprestaviti, tega ne morejo storiti brez, da bi povzročili državljansko vojno.

volilni rezultati, voditelji, številke, legitimnost
Kaj imajo voditelji od prirejanja volilnih rezultatov?

Pa prirejeni rezultati delujejo?

Težava pri tako očitno ponarejenih ali prirejenih volilnih rezultatih je, da delujejo. Izdajanje takšnih podatkov ustvari nekakšen šum, kjer se začne sprejemati karkoli. Smo v dobi, ko ljudje beremo le še naslove, zato je pomembno, da se na vrhu strani prikažejo le pomembni statistični podatki.

Laž obkroži pol sveta, še preden se resnica lahko obuje. In žal se premnogokrat pojavi tudi naslednja izjava: “Ali mi lahko zdaj dokažete, da Kim Jong Un ni dobil 100% glasov? Ne, torej zmagam.”

Če imamo srečo, da živimo v (dokaj) demokratični družbi se moramo vseeno zavedati, da povsod po svetu temu niti približno ni tako. Ne verjemimo vsemu, kar nam ponuja kar vsakršen medij. Bodimo pozorni na svet okoli nas in ga raziskujmo.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button