Šport

Svet žaluje za košarkarjem Kobejem Bryantom

Smrt enega najboljših košarkarjev vseh časov Kobeja Bryanta je v nedeljo, 26. januarja zvečer, pretresla ves svet. Žalost ob izgubi enega najbolj prepoznavnih košarkarskih in športnih osebnosti na  svetu je presegla samo športni okvir.

Pridružili so se mu praktično vsi, med njimi tudi najboljši slovenski športniki. Goran Dragić in Luka Dončić sta preko Twitterja zapisala posvetilo Bryantu. Zvezdniku so svoje misli posvetili tudi Anže Kopitar, Rafael Nadal, Novak Đoković, Lionel Messi, Christiano Ronaldo in mnogi drugi.

Kobe Bryant je usodne noči s helikopterjem letel na tekmo svoje 13-letne hčere Gianne. Gianne je bila skupaj z njim na krovu. V helikopterju, ki je strmoglavil v bližini Los Angelesa, je bilo poleg Brynta in njegove hčere še devet ljudi, od katerih ni preživel nihče.

Velik navdih za mlade

Bryant je bil v najmočnejšo košarkarsko ligo bil izbran na naboru pri komaj sedemnajstih letih. Prvo tekmo v NBA je odigral pri osemnajstih, pri devetnajstih je bil že v družbi najboljših na tekmi vseh zvezd.

“Črna mamba” se bo v zgodovino zapisal tudi kot eden najboljših in najbolj tekmovalnih košarkarjev vseh časov, ki je v 20 sezonah v NBA petkrat osvojil naslov (2000, 2001, 2002, 2009, 2010) in številne mlade navdušil za košarko.

Na košarkarskem parketu se je moral Bryant včasih braniti pred obtožbami, da je preveč sebičen za ekipni uspeh. Tako jezerniki v njegovih strelsko najbolj plodnih letih, ko je bil v sezonah 2005/06 in 2006/07 s povprečjem krepko nad 30 točk na tekmo (35,4 in 31,6 točk), najboljši strelec v ligi NBA, niso bili niti blizu naslova.

Bryant je bil izbran za najboljšega igralca lige NBA (2008), pri zadnjih dveh svojih naslovih je bil izbran za najbolj koristnega košarkarja finala. Kar osemnajstkrat je nastopil na tekmi zvezd All-Star.

Kariero je sklenil leta 2016. Pri 34 letih in 104 dneh je postal najmlajši igralec v ligi NBA s 30.000 doseženimi točkami, športno pot pa je sklenil pri 33.643 točkah.

 

 STA
Keith Allison from Hanover, MD, USA [CC BY-SA] (cropped)
 

Sorodni članki

Back to top button