DeloNovice

Uspešne ženske so povsod med nami, a tokrat so spregovorile te

Kdo ali kaj je uspešna ženska? Je to dobra mati, uspešna karieristka, razgledana intelektualka ali morda vse od tega? Morda samo ženska, ki živi svoje življenje, kakor zna in hoče? Na okrogli mizi Uspešne ženske so o svoji poti tokrat spregovorile Anita Mlakar, Nika Mirt, Alja Horvat in Ines Pusovnik.

Definicija uspešnosti je široka in se lahko navezuje na marsikaj. Pri izboru sogovornic tokratne okrogle mize pa bi na prvi pogled lahko dejali, da je uspešna ženska iskriva, sposobna in vztrajna. Gostje dogodka Uspešne ženske 2022 pa niso samo to, temveč so uspešne tudi poslovno. In prav zato je bila na letošnjem dogodku Sekcije Mladih projektnih managerjev (MPM) na Ekonomsko-poslovni fakulteti (EPF) izbrana četverica navdihujočih žensk.

Vse različne in vsaka zase navdihujoča

O iskanju ravnovesja med delom in zasebnim življenjem so spregovorile strokovnjakinja za komunikacijo in odnose z javnostmi Anita Mlakar, tetoverka in moderatorka profila Štajerski argo, Nika Mirt, grafična oblikovalka in ilustratorka Alja Horvat ter strokovnjakinja za zdravo prehrano Ines Pusovnik (@svojasrecka).

Osrednja tema okrogle mize je izvirala iz problematike (ali morda prednosti) kombiniranja poslovnega in zasebnega življenja, ki se je še posebej izrazito pojavila v času pandemije in sovpadajočih ukrepov.

dogodek, ženske, Nika Mirt, Anita Mlakar, Mladi projektni managerji, Sekcija Mladih projektnih managerjev, Sekcija MPM, Ines Pusovnik, Alja Horvat, Uspešne ženske
Dogodek Uspešne ženske je v živo potekal prvič po letu 2019.

Vse poti pa je seveda potrebno začeti na začetku

In tako je četverica svoje zgodbe začela s pripovedovanjem o začetkih njihovih podjetniških poti. Anita Mlakar se je spomnila trenutkov v klopeh gostujoče fakultete in nanizala postanke svoje poti do današnjega uspeha. Med pripovedovanjem, kako njena pot seveda ni segala le od točke A do B, pa je poudarila, da je pomembno ne samo, kako in kam greš, temveč tudi s kom se na to pot podaš.

Kako je začela Nika Mirt? Najprej ji je bil Štajerski argo “samo smešen”, nato pa jo je vodil vse od novih poznanstev do lastnega s. p.-ja. Tudi uspeh danes mednarodno znane Alje Horvat se ni zgodil čez noč. Sprva fantova grafična tablica (ki ji sploh ni dišala) in nekaj let kasneje uvrstitev na Forbes Under 30. Ines Pusovnik pa je ob svojih začetkih povedala tudi, da “fakulteta ne rabi nujno predstavljati cilja, temveč dajati neko pot”. In njen (ne)interes do faksa jo je pripeljal do točke, ko je hobi postal tudi njeno delo.

“Če nekaj res rad delaš, ni neke meje”

Je bil odgovor na osrednje vprašanje dneva – kako razlikovati med delom in zasebnim življenjem. Govorke so si bile enotne, da delo, v katerem uživaš, na koncu dneva v resnici ni delo, in da jim za vikend hitro postane kar dolgčas. Ob tem pa so razkrile različne poglede na ločevanje enega in drugega.

Če je družbeno omrežje recimo glavna platforma za oglaševanje dela, od katerega bi si v prostem času moral odpočiti, je lahko denimo Instagram tudi nekaj, kar kupcem ali strankam pokaže bolj osebne plati uporabnikov, v tem primeru uporabnic, in jih pritegne še iz tega vidika. Ali z besedami Anite Mlakar: “družbena omrežja so radio, televizija in internet v enem, mi pa smo njihovi uredniki”.

dogodek, ženske, Nika Mirt, Anita Mlakar, Mladi projektni managerji, Sekcija Mladih projektnih managerjev, Sekcija MPM, Ines Pusovnik, Alja Horvat, Uspešne ženske
Okroglo mizo je povezovala prodekanica za študentska vprašanja EPF, Nomi Hrast.

In kaj bi uspešne ženske svetovale mladim?

Predvsem so se strinjale, da je za uspeh potrebno odmisliti, kaj si o nas mislijo drugi. In se zavedati, da se poleg neuspeha velikokrat bojimo tudi tega, da bi bili uspešni. A “vse je mogoče, treba je pa delat. Pa vam ne bo nič hudega v življenju. Fajn bo”.

Res bo in res je bilo

Po koncu okrogle mize so bili obiskovalci prijazno povabljeni v avlo fakultete, kjer so lahko sodelovali na dobrodelnem kolesu sreče v sodelovanju z organizacijo Europa Donna in se okrepčali na stojnici Kmetije Sinkovič. Ob tem pa so se seveda lahko tudi podružili in pogovorili s pisano četverico dneva.

Sara VOCOVNIK
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button