Znanost

V Planici odprli človeško centrifugo in Laboratorij za gravitacijsko fiziologijo

V Nordijskem centru Planica so v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo ter ministrstvoma za znanost in za gospodarstvo zagnali t. i. človeško centrifugo in Laboratorij za gravitacijsko fiziologijo IJS. Laboratorij bo prispeval k raziskavam za ohranjanje zdravja in dobrega počutja astronavtov med prihodnjimi misijami v vesolje. Slovenija bo tako igrala še večjo vlogo pri raziskovanju vesolja v prihodnosti.

V Nordijskem centru Planica so odprli Laboratorij za gravitacijsko fiziologijo, ki je nastal v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA). Vzpostavitev laboratorija je v veliki meri plod dvajsetih let dela raziskovalcev Odseka za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko Inštituta Jožef Stefan (IJS).

Prvim poskusnim raziskavam pred dvema desetletjema je leta 2007 sledila vzpostavitev višinske sobe v hotelu v Planici, leta 2010 pa je Slovenija z ESA podpisala sporazum o sodelovanju. Že leto dni za tem so raziskovalci IJS od ESA prejeli posebno podporo za raziskave vplivov hipoksije (pomanjkanju preskrbe s kisikom v krvi) na procese prilagajanja na breztežnost. Leta 2016 pa je bil podpisan pridružitveni sporazum, s katerim je Slovenija pridobila možnost sodelovanja v izbirnih programih Evropske vesoljske agencije.

Laboratorij bo prispeval tudi k medicinskim raziskavam

Laboratorij za gravitacijsko fiziologijo bo poleg raziskav, vezanih na misije v vesolju, prispeval tudi k medicinskim raziskavam in potrebam življenja na Zemlji. Raziskovalni program bo namreč prispeval tudi k ugotovitvam, pomembnim za pljučne in srčne bolnike, ljudi z osteoporozo, čezmerno telesno težo in podobnih obolenj.

V Evropi obstajata zgolj dva podobna laboratorija, v Nemčiji in Franciji. Nov Laboratorij za gravitacijsko fiziologijo bo Slovenijo postavil ob bok najuspešnejšim državam na svetu, izpostavljajo v IJS. Zagon človeške centrifuge in odprtje laboratorija po navedbah IJS ponuja možnost prebojnih mednarodnih in interdisciplinarnih raziskav na tem področju. Ta bo privabila slovenske in tuje znanstvenike k sodelovanju na področju vesoljske fiziologije in medicine. S tem bo slovensko znanje še bolj prisotno pri prihodnjem odkrivanju vesolja.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button