Znanost

V Sloveniji prvič uradno obeležujemo Svetovni teden vesolja

V Sloveniji ta teden prvič uradno poteka Svetovni teden vesolja, s katerim želijo organizatorji, Slovenska znanstvena fundacija (SZF), spodbujati odkrivanje in utrjevanje zavedanja o pomenu znanosti, tehnologij in inovacij za vstop v prostore izven planeta.

Začel se je Svetovni teden vesolja

V ta namen je Slovenska znanstvena fundacija za izjavo o pomenu Svetovnega tedna vesolja zaprosila znanstvenike, tehnologe, inovatorje, razvojnike, astronavte s slovenskimi predniki ter promotorje in komunikatorje tematik, vezanih na vesolje. Iz zbranih prispevkov so pripravili spekter mnenj in slikovnih gradiv, ki jih bodo na svoji spletni strani objavili danes, 5. oktobra 2021.

Zbrane prispevke bodo v SZF uporabili tudi za pripravo samostojne publikacije o prvem uradnem Svetovnem tednu vesolja v Sloveniji.

SZF bo poleg tega organizirala nagradni likovni natečaj za osnovnošolce in srednješolce o vesolju in vesoljcih. Ta bo potekal v počastitev 130. rojstnega dneva vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Obletnico njegovega rojstva bo Slovenija obeležila v prihodnjem letu.

Krovni organizator Svetovnega tedna vesolja je globalno združenje World Space Week Association. Njihov cilj je osveščanje javnosti o pomenu vesolja v vsakdanjem življenju. Letošnji Svetovni teden vesolja bo potekal od 4. do 10. oktobra 2021.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button