Izobraževanje

Zberi še zadnje atome moči za jesensko izpitno obdobje

Sončni in topli dnevi, vsi tvoji prijatelji objavljajo fotke z morja, ti pa sediš za knjigami. Jesensko izpitno obdobje je tik pred vrati, čaka te še zadnji pomemben izpit, tebi pa že zmanjkuje energije? Preberi si nekaj nasvetov, kako boš ostal zbran in motiviran tudi v zadnjem mesecu poletnega semestra.

Še natanko teden dni in pričelo se bo jesensko izpitno obdobje. Na žalost nimamo magične rešitve za opravljen izpit ali napisano diplomo, imamo pa nekaj koristnih nasvetov, s katerimi boš lažje zagrizel v delo.

Ugotovi, koliko dela te čaka

Moraš za izpit predelati še 6 poglavij snovi? Najprej preveri, koliko dela te še čaka, nato pa koliko časa ti je še ostalo. Dobro, imaš še 10 dni in 6 poglavij. Vsak dan predela eno poglavje, zadnje tri dni pa ponavljaš. Vmes si privošči dan pavze za sprostitev.

urnik
Pomembno je, da si delo dobro razporediš in se urnika nato tudi držiš.

Delo si razporedi čez dan

Si nočna oseba ali pa se najraje učiš zjutraj? Moraš popoldne obiskati stare starše in jim pokositi zelenico? Za vse dni si že vnaprej splaniraj, kdaj se boš učil in kako dolgo. Načrtuj 45-minutne učne ure, s 5 do 10-minutnimi pavzami. Če ti je vseeno, kateri del dneva preživiš za zvezki, bi pa vseeno rad užival v soncu in poletju, se spomni, da je med 10. in 15. uro tako ali tako prevroče, da bi bil zunaj.

Telefon in druge moteče naprave odnesi daleč stran

Telefon in tablico odnesi v drugo sobo in vklopi tihi način delovanja. Enako stori z računalnikom, če ga ne potrebuješ za delo. Če to ni mogoče, pa si lahko na brskalnik Chrome naložiš razširitev, ki bo blokirala izbrane spletne strani. Spletne strani izbereš sam, blokado pa lahko tudi časovno omejiš.

Morda te pri učenju motijo družinski člani ali pa domače živali. Svoji družini pojasni, da se v določenem delu dneva učiš in da naj te ne motijo. Kar bo treba, boš postoril, ko končaš z učenjem. Če se tvoj urnik učenja spreminja, ga zalepi na vrata svoje sobe, skupaj z napisom NE MOTI. Domače živali odnesi iz sobe.

Vzemi si čas zase (in za družino ali prijatelje)

Če se boš ves dan le učil, boš postal razdražen in utrujen, posledično pa boš ohranil manj znanja. Učenju nameni dovolj produktivnih ur dnevno, preostali del dneva pa preživi z družino in prijatelji. Poskrbi tudi, da se boš dovolj gibal.

Pij vodo in jej zdrave prigrizke

Med učenjem imej ob sebi steklenico z vodo, pri roki pa naj bo tudi kak kos sadja ali oreščkov. Ti bodo tvojim možganom dali energijo za tistih zadnjih 5 strani snovi. Poskrbi tudi za preostale obroke v dnevu. Če imaš srečo, da kosilo skuha nekdo drug, ga vključi v svoj urnik, če ga moraš pripraviti sam, pa v urnik vključi še pripravo.

Za učenje si pripravi zdrave prigrizke, kot so oreščki in sadje.

Za dobro delo si privošči nagrado

Si se celo uro pridno učil? Vklopi telefon in obišči socialna omrežja, odpelji psa na krajši sprehod ali pa za 10 minut zatisni oči. Si se naučil vso snov v načrtovanem času? Uživaj v kepici sladoleda ali pa pojdi na pijačo z najboljšim prijateljem. Po dobro opravljenem delu si privošči nagrado, ki te bo motivirala, da se še naprej držiš urnika in na koncu z lahkoto opraviš ta izpit.

Verjamemo, da ti bo z nekaj discipline in pravilnim razporejanjem učenja uspelo premagati tudi jesensko izpitno obdobje!

 

Urška JAKOPIN
Unsplash

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button