Novice

Do evropskih volitev še pol leta: med Evropejci več zanimanja kot prejšnjič

Državljani članic Evropske unije so dobro seznanjeni z volitvami v Evropski parlament čez natanko pol leta, po navedbah Evropskega parlamenta kaže danes objavljena javnomnenjska raziskava Eurobarometer. Če bi volitve potekale prihodnji teden, bi se jih verjetno udeležilo 68 odstotkov vprašanih državljanov EU in 57 odstotkov vprašanih v Sloveniji.

Za evropske volitve, ki bodo potekale med 6. in 9. junijem 2024, je tokrat zanimanje med državljani EU večje kot pol leta pred zadnjimi volitvami pred petimi leti. Tokrat se zanje zanima 57 odstotkov vseh vprašanih, konec leta 2018 pa se je za volitve, ki so potekale maja 2019, zanimalo 51 odstotkov vprašanih.

Med vprašanimi v Sloveniji ta delež letos znaša 48 odstotkov, kar je pet odstotnih točk več kot pred petimi leti. Na vprašanje, ali bi odšli na volitve, če bi bile prihodnji teden, je 57 odstotkov sodelujočih odgovorilo, da bi verjetno volili.

Konec leta 2018 jih je tako odgovorilo 47 odstotkov, evropskih volitev maja 2019 pa se je nato v Sloveniji udeležilo 28,9 odstotka volilnih upravičencev.

V celotni EU je delež precej večji, saj bi na volitve odšlo 68 odstotkov vprašanih. Jeseni 2018 jih je tako odgovorilo 59 odstotkov, udeležba na volitvah pa je znašala 50,6 odstotka.

Evropejci se zavedamo, kako EU vpliva na naše življenje

Velika večina vprašanih se sicer zaveda vpliva EU na njihovo življenje – tako jih meni 70 odstotkov, kar je podobno kot v junija objavljeni anketi, ki so jo opravili marca. V Sloveniji pa ta delež znaša 80 odstotkov, potem ko je junija 77.

Državljani želijo, da bi Evropski parlament na prvo mesto postavil boj proti revščini in družbeni izključenosti (36 odstotkov). Sledijo javno zdravje (34 odstotkov), boj proti podnebnim spremembam (29 odstotkov) ter podpora gospodarstvu in ustvarjanje novih delovnih mest (29 odstotkov).

Anketirani v Sloveniji pa so na prvo mesto postavili javno zdravje (48 odstotkov). Sledita boj proti revščini in socialni izključenosti (35 odstotkov) ter podpora gospodarstvu in ustvarjanje novih delovnih mest (31 odstotkov).

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je pozdravila rezultate javnomnenjske raziskave. “Rezultati so zelo spodbudni in podpirajo naše napore za povečanje udeležbe, ki je pomembna, saj demokracije ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega. Z oddajo glasu junija 2024 jo zaščitimo in ohranimo,” je povedala.

Jesensko raziskavo Eurobarometer 2023 je med 25. septembrom in 19. oktobrom za Evropski parlament izvedlo podjetje Verian. V 27 državah članicah so opravili 26.523 intervjujev, v Sloveniji sta sodelovala 1002 človeka.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button