Šport

Dakar 2021: Simon Marčič uspešno opravil z administracijo in prologom

Simon Marčič, edini Slovenec, ki je del letošnje karavane reli Dakar, je opravil z vsemi obveznostmi, ki so ga čakale pred pričetkom najtežje vzdržljivostne dirke na svetu.

Simon Marčič je leto 2021 pričakal v Džedi, v Savdski Arabiji. V starem letu je opravil testiranje na novi koronavirus, ki je bil negativen. To mu je omogočilo, da je lahko prevzel svoj motor in pričel z reševanjem administrativnih obveznosti.

Vsi postopki, testiranje na novi koronavirus, administrativni in tehnični pregled, se odvijajo v štadionu kralja Abdullaha oz. King Abdullah Sports City. Gre za ogromen športni kompleks, ki omogoča nemoteno in varno izvajanje vseh proceduralnih postopkov, ki so potrebni za reli Dakar. Tekmovalcem je zelo po godu, da se vse nahaja na enem mestu. Tako se jim ni potrebno peljati na različne lokacije ter s tem po nepotrebnem izgubljati čas, ki bi ga lahko namenili pripravam na samo dirko.

Dirka se je pričela že z današnjim dnem, in sicer s t.i. prologom. Gre za etapo, ki določa štartna mesta za prvo etapo, ki se prične v nedeljo, 3. januarja. Prolog je bil dolg 129 km, od tega pa je bilo 11 km hitrostne preizkušnje. Simon Marčič je prolog zaključil na zlati sredini, in sicer kot 53. med motociklisti, katerih je 101. Najhitrejši motociklist je bil Američan Ricky Barabec na Hondi.

»Komaj sem čakal, da se lahko usedem na motor in začnem z vožnjo. Današnjega prologa sem se lotil premišljeno, ker pred menoj je še 12 etap in 7600 kilometrov,« je po končani vožnji povedal Simon Marčič. »Z motorjem ni bilo nobenih težav in se že veselim jutrišnje prve etape,« je še dodal Mariborčan.

1. etapa

Jutri se začne etapa s katero se tudi otvori reli Dakar 2021. Prva etapa bo potekala med Džedo in Bišo. Tekmovalci bodo morali premagati 622 km, od katerih 277 km predstavlja hitrostno preizkušnjo. Podlago bosta predstavljala pesek (48 %) in zemlja (49 %). Organizator pa je izpostavil, da bodo tekmovalci morali biti pozorni na kamnite odseke (3 %), ki lahko že prvi dan postrežejo s praznimi gumami.

 

Tomislav PETROVIĆ
 Denis JANEŽIČ
ikona snemalec Simon Marčič Racing

Tomislav Petrović

Bivši odgovorni urednik

Sorodni članki

Back to top button