IzobraževanjeSpekter

EQ vs IQ – kateri je pomembnejši za uspeh?

Vsi, ki smo kdaj obiskovali šolo, smo se srečali s pojmom inteligenčni kvocient (IQ).  Se  spomnite, kako smo pod budnim nadzorom šolskih psihologov opravljali inteligenčne teste, s katerimi so nam izmerili inteligentnost? Dosti manj pa nam je poznan pojem čustvene inteligence, za katero mnogi strokovnjaki celo trdijo, da bistveno pripomore k človekovemu uspehu v življenju.

 

Zastopniki z višjo stopnjo čustvene inteligence so povprečno ustvarili dvakrat več dobička kot tisti z nižjo.

 

IQ ali inteligenčni količnik
je številčna vrednost, ki naj bi določala inteligentnost človeka. Določa se s standardiziranimi testi. Na prvotnih testih IQ so se rezultati izračunali tako, da se je posameznikova duševna starost delila s kronološko starostjo in rezultat nato pomnožil s 100. Torej otrok z duševno starostjo 15 let in kronološko starostjo 10 bi imel IQ 150, kar pomeni nadpovprečno vrednost.

Preizkus je namenjen ocenjevanju človekove kognitivne sposobnosti razmišljanja in sklepanja. Nanaša se na sposobnost učenja in razumevanja in uporabe informacij za različne spretnosti. IQ predstavlja sposobnosti, kot so: kognitivne sposobnosti, vizualna in prostorska obdelava, logično sklepanje, obvladovanje jezika ter nadarjenost za glasbo in motorične spretnosti.

EQ
na drugi strani, je merilo človeške ravni čustvene inteligence. To se nanaša na sposobnost osebe, da zaznava, nadzira, ovrednoti in izrazi čustva. Kot je rekel Platon, ima vsako učenje tudi čustveno podlago, in imel je prav.

Raziskovalci, kot sta John Mayer in Peter Salovey, in pisci, kot je Daniel Goleman, so pomagali osvetliti področje čustvene inteligence, tako da je postalo vroča tema na področjih od izobraževanja do upravljanja podjetij.

EQ je osredotočen na sposobnosti, kot so prepoznavanje čustev, empatija, nadzorovanje lastnih čustev, samozavest, uporaba čustev za lajšanje socialne komunikacije, prilagodljivost in fleksibilnost ter iznajdljivost v stresnih situacijah.

 

In kateri količnik je pomembnejši na poti do uspeha?

Obstaja veliko dokazov, ki kažejo, da je v nasprotju z visokim IQ-jem visok EQ (čustvena inteligenca) večje zagotovilo za uspeh tako na osebnem kot tudi poslovnem področju. Čustveno inteligentna oseba se ne zmede hitro, zelo redko obžaluje svoje odločitve in zelo dobro prenaša tudi stresne situacije. Prav tako taka oseba lažje sprejema izzive, se ne zlomi pod pritiski, se samoomejuje, a ima kljub temu visoko samozaupanje in zna prepoznati svoje vrednosti.

Koncept čustvene inteligence je močno vplival na številna področja vključno s poslovnim svetom. Številna podjetja, sploh multinacionalke, v procesu zaposlovanja uporabljajo teste, ki preverjajo stopnjo čustvene inteligence, za svoje zaposlene pa uvajajo tečaje in seminarje za razvijanje čustvene inteligence. Raziskave so ugotovile, da so posamezniki z močnim vodstvenim potencialom po navadi bolj čustveno inteligentni, kar kaže, da je visok EQ pomembna kakovost za vodje in menedžerje. Seveda pa je pomemben tudi za druge zaposlene, saj se zaposleni oz. ljudje z višjo stopnjo EQ odlikujejo na področju timskega dela in so bolj samoiniciativni.

Neka zavarovalnica je, na primer, ugotovila, da lahko čustvena inteligenca igra ključno vlogo pri uspešnosti prodaje njihovih agentov. Ugotovili so, da so zastopniki, ki imajo nižjo stopnjo čustvene inteligence, na leto ustvarili povprečno 54.000 dolarjev dobička. Tisti, ki so imeli višji nivo čustvene inteligence, pa so ustvarili povprečno 114.000 dolarjev dobička. Kar velika razlika, kajne?

 

In kaj je ena najpomembnejših razlik med IQ in EQ?

IQ je v veliki meri že določen in ga je moč le neznatno spreminjati. To pa ne velja za čustveni količnik, ki izraža človekovo čustveno inteligenco. Sposobnosti čustvene inteligentnosti lahko razvijamo celo življenje. To je dejstvo, ki ga ne kaže zanemariti, kajti ne glede na to, v katerem življenjskem obdobju smo, za razvoj čustvene inteligence nikoli ni prepozno.

Svoj EQ lahko preverite s številnimi preizkusi, vključno s tistimi, ki so jih razvili strokovnjaki, in brezplačnimi orodji, do katerih lahko dostopate na spletu. Tam boste našli tudi koristne nasvete, kako razvijati in povečati stopnjo svojega EQ.

Življenjski uspeh je vsekakor rezultat številnih dejavnikov, pri čemer imata nedvomno pomemben vpliv tudi IQ in EQ, ob njima pa še drugi dejavniki, kot so okolje oz. družba, zdravje in sreča in podobno. Slabši rezultati na testu (enem ali drugem) še ne pomenijo, da v življenju ne boste mogli biti uspešni oziroma zadovoljni – treba je slediti srcu in delati tisto, kar imate radi.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMonika STRAUSS
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Oceni članek

Hvala!

User Rating: 4.5 ( 1 votes)

Sorodni članki

Back to top button