Šport

Goran Dragić je na svoji zadnji tekmi postal najboljši strelec Slovenije

Slovenska košarkarska reprezentanca je v šestem nastopu v kvalifikacijah za SP 2023 zabeležila četrto zmago. V Stockholmu je po dramatični končnici premagala Švedsko s 84:81, kapetan Goran Dragić pa je na svoji zadnji tekmi v državnem dresu postal najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance.

Slovenija se je kot drugouvrščena reprezentanca v svoji skupini uvrstila v drugi del kvalifikacij, ki se bodo začele avgusta. Tam jih čaka še šest tekem. Na svetovno prvenstvo, ki bo naslednje leto od 25. avgusta do 10. septembra v Indoneziji, na Japonskem in Filipinih, se bodo uvrstile po tri najboljše ekipe iz drugega dela. Po izkušnji iz prejšnjih kvalifikacij je za pot na SP potrebnih vsaj sedem zmag.

Goran Dragić je prehitel Jako Lakoviča po številu doseženih točk

Tekma pred polno dvorano Hovet v Stockholmu je bila zadnja reprezentančna za kapetana zlate selekcije iz Istanbula 2017 Gorana Dragića. Kariero v dresu z državnih grbom je sklenil z 20 doseženimi točkami in tako postal rekorder slovenske reprezentance po številu doseženih točk na vseh tekmah.

Goran Dragić je od leta 2006, ko si je prvič nadel dres članske reprezentance, zbral 81 nastopov na uradnih tekmah in dosegel 1581 točk. S tem je prehitel Jako Lakoviča (1564), ki ostaja rekorder po številu nastopov na uradnih tekmah (86). Tretji je Teoman Alibegović (1447), četrti Zoran Dragić (1241), peto mesto pa si s 1199 točkami delita Rašo Nesterović in Boštjan Nachbar.

Goran Dragić, ki je tekmo začel ob bratu Zoranu, Luki Dončiću, Edu Muriću in Miku Tobeyju, se je v zgodovino slovenske reprezentance zapisal že po dobrih dveh minutah igre. Tekmo je odprl s trojko, s košem za 8:5 pa je vpisal svojo 1566 točko.

Čeprav je Slovenija nato hitro prišla do dvomestne prednosti (15:5), se je morala za zmago krepko potruditi, saj ji je popustila zbranost v obrambi. Gostitelji so v 17. minuti prešli v vodstvo (30:29) in ohranili ravnotežje na igrišču vse do zadnjih sekund.

Kljub začetnemu vodstvu je bilo napeto do zadnje skunde

Luka Dončić je sicer z enajstimi točkami v tretjem delu igre in do tedaj skupno 29 (na koncu 31, met 10:20, trojke 4:11, 10 skokov, 6 podaj) poskrbel, da je Slovenija odšla na zadnji krajši odmor s prednostjo devetih točk (70:61).

V četrti četrtini so Slovenci znova dopustili, da se je Švedska vrnila v igro.

Štiri minute pred koncem tekme je bil rezultat izenačen na 75:75. V napeti končnici je Slovenija prišla do zmage, četudi je imela Švedska v zadnjih desetih sekundah pri zaostanku 81:82 dva meta za vodstvo.

Ključne točke za zmago sta dosegla Zoran in Goran Dragić. Zoran (8 točk) je zadel trojko za 80:79, Goran (met 6:13, trojke 3:7) pa v zadnji sekundi napada koš za 82:81 ter dobri dve sekundi pred iztekom časa še dva prosta meta za končnih 84:81.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button