Novice

Grčija kot prva pravoslavna država legalizirala poroke istospolnih partnerjev

Grški parlament je v četrtek kljub nasprotovanju cerkve potrdil zakon, s katerim bodo legalizirali poroke istospolnih partnerjev. Z uveljavitvijo zakona bo Grčija postala 37. država na svetu in prva pravoslavna država, ki bo uzakonila poroke istospolnih partnerjev in tudi posvojitve v istospolnih družinah.

Zakon, ki ga je podprl grški premier Kiriakos Micotakis in večji del njegove stranke Nova demokracija, je bil po dveh dneh ostrih razprav potrjen s 176 glasovi podpore izmed 245 prisotnih poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“To je mejnik za človekove pravice, ki odraža današnjo Grčijo – napredno in demokratično državo, strastno zavezano evropskim vrednotam,” je Micotakis po glasovanju zapisal v objavi na omrežju X. Ob razglasitvi izida je pred poslopjem parlamenta v Atenah praznovalo več deset ljudi, ki so mahali z mavričnimi zastavami.

Zakon je bil sprejet kljub ostremu nasprotovanju grške pravoslavne cerkve, ki je tesno povezana tudi s številnimi poslanci. Pred tem pa je v nedeljo v Atenah proti predlogu zakona demonstriralo približno 4000 ljudi, med katerimi so mnogi nosili verske ikone in križe.

Zakonu je nasprotovalo tudi nekaj poslancev vladajoče Nove demokracije, vendar je bil rezultat zapečaten zaradi odločne podpore opozicijskih strank.

Micotakis, ki je osebno podprl predlog zakona, je grške poslance pred glasovanjem pozval, naj “pogumno odpravijo to resno neenakost v grški demokraciji”. Dodal je, da bo reforma “bistveno izboljšala življenje kar nekaj naših sodržavljanov, ne da bi pri tem kar koli odvzela življenju mnogih”.

Združenja za pravice pripadnikov skupnosti LGBTQ+ so glasovanje o zakonu pozdravila kot zgodovinsko, saj da se istospolne družine v Grčiji trenutno soočajo z “labirintom upravnih izzivov” in diskriminacijo na področju družinske zakonodaje.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button