Tehnologija

Iz Google Play odstranjenih 49 aplikacij okuženih z oglasi

Google je iz svoje spletne trgovine odstranil kar 49 aplikacij, ki so namesto, da bi izpolnjevale svojo funkcijo, izpolnjevale funkcijo "nadležnih oglasov". Seveda gre za škodljive aplikacije, ki v uradni Google Play trgovini nimajo kaj za početi.

Google je iz svojega spletišča Google Play pred kratkim odstranil 49 aplikacij, ki so zabeležile več kot 3 milijone prenosov. Aplikacije naj bi služile različnim namenom, od mobilnih igric do urejanja fotografij, toda nobena svojih obljubljenih funkcij ni izpolnjevala, namesto tega so v vsak kotiček nastavile oglase. Ogroženi so bili predvsem uporabniki Androida.

Na spletu nikjer ni varno

Aplikacije so sicer delovale različno, odvisno od verzije Androida, ki ga ima posameznik. Starejše verzije namreč škodljive programe težje zaznajo. Nevarnost je bila velika predvsem zato, ker se oprema ni dala enostavno izbrisati. Ko je uporabnik opazil, da nova igrica ali orodje ne deluje in mu morda celo nagaja z oglasi, jo je seveda odstranil. Ampak odstranjena je bila samo bližnjica, medtem ko je škodljiva aplikacija na mobilnem telefonu ostala, brez da bi uporabnik to vedel.

google, android, adware, virus, virus na telefonu, oglas, oglasi, aplikacije, okužene aplikacije, aplikacije z virusi, app, eset, outlook, zimperium, apple, antivirus, antivirusni program, antivirus na telefonu, na spletu, google trgovina
Google Play je uradna spletna trgovina za uporabnike Androida.

Kako se lahko takšne zadeve dogajajo tako velikim in vplivnim podjetjem kot je Google? Na spletu enostavno ni nikjer varno. Ne glede na njihov trud se lahko še vedno zgodi, da nekdo napiše kodo, ki se bo varovalnim prstom podjetja izmuznila. Situacija naj bi se sicer izboljšala, saj se je Google pred kratkim povezal s kar tremi podjetji, ki skrbijo za kibernetsko varnost- ESET, OutLook in Zimperium.

Kako se lahko na mobilnem telefonu zavarujemo pred takšnimi grožnjami?

Prvi korak je, da vedno skrbiš, da je tvoj mobilni telefon posodobljen. Naslednjič, ko vidiš, da je na voljo posodobitev programske opreme, ne zavij z očmi in pritisni možnosti, da to narediš kasneje. Namesto tega se spomni, da so vsak dan na spletu novi virusi. Posodabljanje programske opreme te pred novimi grožnjami zavaruje. Tako Google kot Apple skrbita za redno posodabljanje, zato ti samo poskrbi, da jih boš namestil.

google, android, adware, virus, virus na telefonu, oglas, oglasi, aplikacije, okužene aplikacije, aplikacije z virusi, app, eset, outlook, zimperium, apple, antivirus, antivirusni program, antivirus na telefonu, na spletu, google trgovina
Poskrbi, da bo tvoj mobilni telefon zavarovan enako kot računalnik.

Pametno je tudi, da imaš na mobilnem telefonu primeren antivirusni program. Nekateri mobilni telefoni jih imajo že samodejno nameščene. V tem primeru samo poskrbi, da je aktiviran. Če razmišljaš, da se ti bo zaradi aktiviranega antivirusa prej spraznil telefon, bodi brez skrbi, saj virusi požirajo precej večji del baterije.

Poskrbi tudi, da ne odpiraš čudnih povezav ali na splošno povezav od ljudi, ki jih ne poznaš. Poleg tega svojo opremo in igrice pridobi samo preko uradnih Google oz. Apple trgovin. Nikoli jih ne namesti iz kakšnega drugega naslova, saj ni varno.

 

DOSTOP.si / MK
Unsplash, Pixabay

Sorodni članki

Back to top button