Tehnologija

Samsungov pametni telefon s podporo za 5G

Prvi telefon, ki ga lahko uporabljamo v omrežjih pete generacije

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung je začel prodajati prvi pametni telefon na svetu, ki ga je mogoče uporabljati v omrežjih pete generacije mobilne telefonije (5G). Prodaja se je začela dva dneva zatem, ko je Južna Koreja kot prva država vzpostavila super hitro omrežje 5G.

Pri nas omrežje 5G zaenkrat še ni vzpostavljeno.

»Za zdaj še nimamo nobenih napovedi, kako se bo telefon prodajal,« je povedala Samsungova tiskovna predstavnica. Še ta mesec namerava svoj prvi telefon s podporo za 5G predstaviti tudi Samsungov domači tekmec LG.

Naročila so uradno začeli sprejemati trije južnokorejski mobilni operaterji SK Telecom, Korea Telecom in LG Uplus, potem ko so malo pred napovedanim rokom pohiteli z vzpostavitvijo svojih omrežij 5G. Zbali so se namreč, da jih bo prehitel ameriški Verizon.

Omrežje 5G tudi v ZDA

Verizon je sporočil, da je nekaj tednov pred napovedjo prav tako vzpostavil svoje storitve v omrežju 5G. Za zdaj le v določenih predelih Chicaga in Minneapolisa.

Omrežja 5G operaterjev v Južni Koreji bodo zaenkrat lahko uporabljali le izbrani uporabniki. Po podatkih podjetij je namreč na voljo na območjih z velikim obsegom prenosa podatkov. Te lokacije so v 85 mestih, na univerzah, železniških postajah, hitrem vlaku KTX ter športnih stadionih. S pametnim telefonom Galaxy S10 5G bodo lahko uporabniki po podatkih Samsunga dosegali hitrosti prenosa podatkov, ki so 20-krat višje kot v obstoječem omrežju 4G.

Kaj prinaša 5G?

Omrežje 5G pomeni revolucijo tudi na področju video iger ter športnih in drugih zabavnih vsebin. Pri prenosu športnih tekmovanj ali igranju spletnih video iger na pametnem telefonu tako skorajda ne bo več prihajalo do zamika, je povedal Kang Hoseong iz družbe Samsung Electronics.

Za model Galaxy S10 5G z 256 gigabajtov notranjega pomnilnika je treba v Južni Koreji odšteti 1,39 milijona vonov (1090 evrov). Za različico s 512 gigabajtov notranjega pomnilnika pa 1,55 milijona vonov (1210 evrov), je poročala južnokorejska tiskovna agencija Yonhap. Kdor se bo odločil za nakup novega pametnega telefona, bo moral plačevati tudi višjo mesečno naročnino.

Že pred časom pa so Južnokorejci predstavili Samsung Fold, ki prav tako deluje v omrežju 5G.

 

 STA
 Samsung

Sorodni članki

Back to top button