Zdravje

Kaj se zgodi, če vsak dan piješ čaj?

Blagodejni vplivi na srce, bolj zdrava koža in zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen so le nekateri izmed učinkov, ki jih ima čaj na naše telo. Preveri, kaj se zgodi, če čaj piješ vsak dan.

Če med branjem tega članka srkaš čaj, v tem trenutku blagodejno vplivaš na praktično vse organe svojega telesa. Nesladkan čaj je bogat z antioksidanti, ki preprečujejo pojav kroničnih bolezni in omogočajo obnavljanje celic v telesu. Antioksidanti v čaju odstranjujejo proste radikale in delujejo protivnetno. Kaj se zgodi, če vsak dan piješ čaj? Preveri naslednje blagodejne učinke in le nekaj tveganj, ki jih prinese redno pitje čaja.

Zniževanje možnosti za rakava obolenja

Pitje čaja je eden izmed preprostih načinov, kako lahko zmanjšaš možnosti za rakava obolenja. Uživanje čaja naj bi preprečevalo razvoj kožnega in pljučnega raka ter raka na dojki in prostati.

Zmanjšano tveganje za sladkorno bolezen

Z uravnavanjem nivoja sladkorja po obrokih lahko vsakodnevno uživanje črnega čaja zniža tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Glede na raziskave črni čaj znižuje raven sladkorja v krvi, predvsem po uživanju živil, ki vsebujejo saharozo.

čaj, pitje čaja, srce, koža, kofein, zeleni čaj, zdravje
Tako izgledajo pravljični nasadi čajevca. Največ (okoli 35 % svetovne proizvodnje) čaja zraste na Kitajskem.

Tvoje srce ti bo hvaležno

Zaradi protivnetnih učinkovin čaja se ob rednem uživanju v žilah ne nalaga plak, kar pomeni, da je srce manj obremenjeno – za to je zaslužen katehin. Zdravniki za doseganje blagodejnih učinkov na srce priporočajo tri skodelice črnega čaja dnevno.

Bolj zdrava koža

Na kožo blagodejno vpliva redno pitje črnega čaja. Pomembna pa je tudi temperatura uživanja in čas kuhanja. Najbolj koristen je vroč črni čaj, ki ob rednem uživanju preprečuje nastanek kožnega raka.

Boljši spanec, pozornost in metabolizem

Za boljše spanje in celo zdravljenje rahle nespečnosti pomaga pitje čaja po načelih tradicionalne vzhodno-azijske medicine. Komponente kofeina v pravem čaju lahko pomagajo pri izboljšanju pozornosti in koncentraciji – priporočena je skodelica toplega čaja pred miselnim delom.

Kofein je zaslužen tudi za pospeševanje metabolizma in kurjenje maščob (do 100 kalorij na dan). Bodi pa pozoren, da z uživanjem kofeina ne pretiravaš. Priporočena dnevna vrednost je 300-400 miligramov. Ena skodelica zelenega čaja na primer vsebuje okoli 40 miligramov kofeina.

Slabša absorpcija železa

Pa še nekaj slabih plati. Prej omenjen katehin, ki zelo ugodno vpliva na srce, ima lahko negativne vplive na absorpcijo železa v telesu, kar lahko vodi v slabokrvnost. To pa nevarnost predstavlja le tistim, ki so nagnjeni k slabokrvnosti, otrokom, nosečnicam in obolelih na jetrih. Ti se morajo izogibati velikih količinam zelenega čaja.

Močnejše krvavitve

Slab stranski produkt rednega pitja čaja je tudi večja možnost krvavenja tudi ob manjših poškodbah kot so rahli udarci in majhne ureznine. Prav tako pitje čaja vpliva na to, da se ti ob udarcu hitreje naredi modrica. Zato je pitje čaja iz strani nekaterih zdravnikov odsvetovano dva do tri tedne pred operacijami.

Kateri čaj in koliko le-tega lahko torej spijem?

Na vprašanje priporočene količine popitega čaja stroka podaja različne odgovore. Pozoren bodi na vnos kofeina in na lastno počutje.

čaj, pitje čaja, srce, koža, kofein, zeleni čaj, zdravje
V Veliki Britaniji je pitje čaja poseben dogodek, na skodelico pa lahko tudi ti povabiš prijatelja.

Ko izbiraš čaj, poskrbi, da izbereš nesladkanega. Tudi če nekateri aromatizirani čaji ne vsebujejo kalorij, to ne pomeni, da ne vsebujejo dodanega sladkorja in konzervansov. Temu se lahko izogneš tako, da čaj doma narediš sam. Od čajev, dostopnih v prodaji, pa naj bi bil najmanj obdelan zeleni čaj, ki ima tudi največ zdravilnih učinkov.

Zdaj veš, kaj se zgodi, če vsak dan piješ čaj. Čaj je torej zdrava izbira za večino odraslih, saj ima negativne učinke samo v primerih, ko ga res spijemo preveč. Pred prihajajočo zimo poskrbi, da spiješ vsaj skodelico na dan.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button