Okolje

Kitajska luskavce umaknila s seznama tradicionalnih zdravil

Kitajska je luskavce umaknila s seznama tradicionalnih zdravil in povečala zaščito tega ogroženega sesalca, ki bi lahko bil gostitelj novega koronavirusa.

Luskavce so z uradnega seznama kitajske farmakopeje umaknili nekaj dni po tem, ko je vlada v petek povečala njihovo zakonsko zaščito na enako raven, kot jo uživajo velike pande. S seznama so umaknili tudi druge substance, kot so tablete z iztrebki netopirjev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nekateri znanstveniki so ugotovili, da bi lahko bil luskavec vmesni gostitelj novega koronavirusa. Zdaj je že vsem znano, da so tega decembra lani odkrili na eni od tržnic v kitajskem mestu Wuhan, na kateri so prodajali ribe, divje živali in in divjačino.

Znanstveniki na Južnokitajski univerzi za kmetijstvo so ugotovili, da so se sekvence genoma virusa pri luskavcu v 99 odstotkih ujemale s tistimi pri ljudeh, okuženih z novim koronavirusom. Teste pa so opravili na več kot tisoč vzorcih divjih živali.

Luskavec velja za eno najpogosteje tihotapljenih živali na planetu. V minulem desetletju so jih po podatkih Svetovne zveze za zaščito narave (IUCN) v azijskih in afriških gozdovih polovili več kot milijon. Večino luskavcev pa prodali na Kitajskem in v Vietnamu. Tam njihove luske uporabljajo v ljudski medicini, čeprav je dokazano, da nimajo učinkov na zdravje. Meso luskavcev prodajajo na črnem trgu.

Kitajske pristojne oblasti so luskavce uvrstile v najvišjo raven zaščite zaradi njihove ogroženosti. To potezo so pozdravile že številne skupine za zaščito živali.

Kitajska je sicer v zadnjih mesecih prepovedala prodajo divjih živali za prehrano zaradi tveganja prenosa bolezni na ljudi. Vendar pa trgovina z njimi še vedno ostaja zakonita za druge namene, kot so raziskave in tradicionalna medicina.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button