Šport

Mo Farah, štirikratni olimpijski prvak v atletiki, razkril svoje pravo ime

Britanski tekač na dolge proge Mohamed Farah je v BBC-jevem dokumentarcu prvič razkril, da živi pod lažnim imenom. "Resnica je, da nisem to, kar mislite, da sem," je dejal štirikratni olimpijski prvak v atletiki in oče štirih otrok v napovedniku pred objavo oddaje z naslovom The Real Mo Farah oziroma Pravi Mo Farah.

V Veliko Britanijo je bil pripeljan nezakonito pod imenom drugega otroka

“Gre za skrivnost, ki jo nosim v sebi vse od otroštva,” je za BBC dejal Mo Farah. Zdaj 39-letni zvezdnik iz Somalije je povedal, da se je rodil kot Husein Abdi Kahin v regiji, ki je od takrat postala večinoma neodvisna kot Somaliland.

Prej je trdil, da je v Veliko Britanijo prišel skupaj s starši kot begunec iz Somalije. Sedaj pa je Mo Farah razkril, da njegovi starši nikoli niso živeli v Združenem kraljestvu. Njegov oče je umrl v državljanski vojni, ko je imel Farah štiri leta, ločen je bil tudi od matere. Pri devetih letih je iz Džibutija končno prišel v Združeno kraljestvo. Na Otok ga je pripeljala ženska, ki je prej nikoli ni srečal, v Veliki Britaniji pa je moral nato paziti druge otroke.

“V Združeno kraljestvo so me nezakonito pripeljali pod imenom drugega otroka Mohameda Faraha,” je dejal vrhunski športnik. Pojasnil je tudi, da je bil prisiljen delati kot služabnik.

“Vedno sem čutil, da imam to veliko skrivnost”

Za javno razkritje osebne zgodbe so ga navdihnili njegovi lastni otroci. “Družina mi pomeni vse in kot starš svoje otroke učiš, da so pošteni. Toda vedno sem čutil, da imam to veliko skrivnost, da nikoli nisem mogel povedati, kaj se mi je v resnici zgodilo.” Želi se počutiti normalno in noče imeti ves čas občutka, da ga nekaj teži.

Športnik ne ve ničesar o usodi pravega Mohameda Faraha. Upa pa, da mu gre dobro, je dodal. Odvetnik Faraha sicer v dokumentarcu opozori, da bi lahko zaradi razkritja izgubil britansko državljanstvo.

A po poročanju britanske tiskovne agencije PA je notranje ministrstvo v Londonu že nakazalo, da se atletski zvezdnik, ki je postal prvi britanski atlet s štirimi zlatimi olimpijskimi kolajnami, nima česa bati.

Farah je na dveh olimpijskih igrah v Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016 prevladoval na srednjih razdaljah. Na obeh igrah je osvojil kar štiri zlata odličja v tekih na 5000 in 10.000 metrov. V zadnjih letih se je Farah osredotočil na maratonske preizkušnje, vendar je imel številne težave s poškodbami.

Lani junija je na izbirni tekmi v Manchestru dokončno pokopal svoje sanje o četrtem nastopu na poletnih olimpijskih igrah Tokio 2020. V začetku maja je na svoji prvi tekmi po juniju 2021 na 10.000 metrov v Londonu izgubil proti klubskemu tekaču Ellisu Crossu in tudi resno razmišljal o koncu kariere.

STA
Facebook

Sorodni članki

Back to top button