Okolje

Moderni ribolov kriv, da je več vrst kitov in delfinov na robu izumrtja

Skoraj ducat vrst kitov in delfinov drvi proti izumrtju, glavni razlog za ogroženost teh vrst pa so ribiške mreže, ki vsako leto ujamejo in ubijejo več sto tisoč morskih sesalcev. Tako pravi pregledna raziskava mednarodne skupine znanstvenikov, v kateri je sodeloval tudi slovenski raziskovalec Tilen Genov iz društva Mirogenos.

Po drugi svetovni vojni so mreže iz bombaža in konoplje začele nadomeščati cenejše in trpežnejše sintetične mreže. Mreže ne potrebujejo velikih plovil ali drage opreme, zato so izredno privlačne za male priobalne ribiče po vsem svetu. Toda zaradi svoje trpežnosti so tudi smrtonosna past za mnoge vrste kitov, delfinov. Kakor tudi za druge morske sesalce ter morske želve. Živali te mreže težko opazijo in se iz njih ne morejo rešiti.

Za raziskavo so uporabili podatke o velikosti populacij kitov in delfinov, populacijskih trendih in ulovu morskih sesalcev v ribiške mreže po svetu.

Raziskovalci in naravovarstveniki že 30 let skušajo razviti mreže, ki bi se jim te živali lahko uspešno izognile ali se iz njih rešile, a dobre rešitve zaenkrat še ni. Prav tako so vlade različnih držav pozvali, da sprejmejo strožje ukrepe glede uporabe tovrstnih mrež. Takšne ukrepe je v praksi izredno težko izvajati, še posebej v državah tretjega sveta.

Ribištvo sicer ni edina ali glavna grožnja vsem vrstam kitov in delfinov po svetu, toda globalno so stoječe ribiške mreže glavni dejavnik ogrožanja morskih sesalcev.

Na robu izumrtja 11 vrst malih kitov

Omenjena raziskava, objavljena v mednarodni znanstveni reviji Endangered Species Research, ugotavlja, da se trenutno 11 vrst malih kitov nevarno hitro približuje izumrtju. Med temi so jangceški rečni delfin, kalifornijska rjava pliskavka, atlantski beli delfin, novozelandska kratkogobčna pliskavka, tajvanski beli delfin, jangceška brezplavuta pliskavka in drugi. V vseh primerih je glavni dejavnik ogrožanja prav ulov v ribiške mreže.

Tilen Genov pri tem ugotavlja, da Slovenija na srečo ni del te statistike: “Prilov delfinov v ribiške mreže se pri nas sicer občasno dogaja, vendar ni prav zelo pogost. Kadar do tega pride, nas ribiči praviloma sami kontaktirajo. Z njimi imamo res dobro sodelovanje. Prav tako zaenkrat ni videti, da bi populacija delfinov pri nas upadala.”

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button