Zdravje

Naravna kontracepcijska sredstva: nevarni miti

Viralni tvit, ki je priporočal uporabo zelišč in sadja kot naravnih kontracepcijskih sredstev, je povzročil burne odzive. Zakaj je vbrizgavanje olja neema v "maternične rogove" in uživanje suhih fig po nezaščitenem spolnem odnosu nevarno?

Prve znanstveno preverjene hormonske metode kontracepcije je bilo mogoče kupiti že v začetku šestdesetih let. Številni stranski učinki, ki so jih imeli prvi izdelki, so po skoraj 60 letih v večji meri odpravljeni. Tako je današnja ponudba kontracepcijskih sredstev učinkovita in dostopna.  Pravega razloga za zanašanje na naravna kontracepcijska sredstva, ki to niso, torej ni. Kljub temu jih nekateri iz strahu pred stranskimi učinki in zaradi neodobravanja vnosa umetnih snovi v lastno telo, še vedno uporabljajo. Nedavno je viralni tvit, ki je bil kasneje sicer odstranjen, širil zavajajoče informacije o uporabi različnih rastlin pri preprečevanju nosečnosti. Kako učinkovite so v resnici in kako varna je njihova raba?

Papaja

Ali preprečuje nosečnost? Ne.

Ti lahko škoduje? Ne, razen če si alergična.

Papaja
Papaja naj mesto najde le v tvojih ustih.

Neem

Ali preprečuje nosečnost? Ne.

Ti lahko neem, ki ga v Indiji pogosto uporabljajo kot zdravilo pri kožnih in spolnih boleznih, škoduje? Če si ga poskusiš vbrizgati v svoje “maternične rogove”, kot to predlaga prvotni tweet, potem zagotovo da. “Neem se uporablja tudi kot pesticid za rastline. Prav tako lahko domači poskusi iskanja maternice z brizgalno iglo privedejo do zelo katastrofalnih posledic. Celo v medicinskem okolju to ne bi bilo priporočljivo,” je za Cosmopolitan komentiral toksiolog Dr. Ryan Marino.

Asafoetida

Ali preprečuje nosečnost? Ne.

Asafoetida običajno vsebuje kemikalije, imenovane kumarini, ki jih tvit sicer omenja. Pozabi pa omeniti, da so kumarini tudi najpogostejša osnova strupa za podgane. Med pogostimi stranskimi učinki je prekomerna krvavitev, povzročili pa so že komo in smrt.

Fige

Ali preprečujejo nosečnost? Ne.

Ti lahko škoduje? Ne, razen če si alergična.

Ingver

Ali preprečuje nosečnost? Ne.

Ti lahko škoduje? Ne, razen če si alergična.

Ingver
Ingver ima številne pozitivne lastnosti, a preprečevanje neželene nosečnosti ni ena izmed njih.

Divji jam

Ali preprečuje nosečnost? Ne.

Ti lahko škoduje? Ne, razen če si alergična. A pazi, okus je izjemno grenak.

Plazeča meta

Plazeča meta ne bo preprečila zanositve, prav tako pa tudi ne bolečine. Uživanje plazeče mete v kakršnikoli količini ima lahko stranske učinke, vključno s smrtjo. Čeprav so ga nekdaj uporabljali kot sredstvo za splav, pa nikakor ni bilo zanesljivo in je večkrat vodila v kritično stanje.

Grozdnata svetilka

Ali preprečuje nosečnost? Ne.

Ljudje, ki uporabljajo in uživajo izdelke iz grozdnate svetilke, so v preteklosti že poročali o poškodbah jeter. Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje zato načrtuje nadaljne raziskave o varnosti rastline.

Zelišča in rastline niso učinkovita kontracepcija

“Ni zelišč ali rastlin, ki bi same po sebi preprečevale nosečnost,” pravi Dr. Jen Gunter, avtor prihajajoče knjige Biblija vagine. “Vsakdo, ki pravi drugače, je neizobražen in sprašujem se, ali je namen te osebe škodovati ženskam.” Četudi ti hormonska kontracepcija ni pri srcu, je na voljo več tipov nehormonskih metod, ki so pred prihodom v lekarne morale prestati strogo preverjanje varnosti in stranskih učinkov. Zapise, ki priporočajo naravna kontracepcijska sredstva, za katera še nisi slišala, pa jemlji s kančkom soli. Najpogosteje gre za nepreverjene, neučinkovite in potencialno nevarne metode.

 

 DOSTOP.si / KA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button