Kronika

Policist, obtožen umora temnopoltega Georgea Floyda, na prostosti po plačilu milijona dolarjev varščine

Nekdanjega policista Dereka Chauvina, obtoženega umora temnopoltega Georgea Floyda, so v sredo spustili na prostost po plačilu milijona dolarjev varščine. Na prostosti bo ostal do sojenja za umor, ki je v ZDA sprožil množične proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Chauvin je obtožen umora druge in tretje stopnje, ker je 25. maja skoraj devet minut pritiskal s kolenom na vrat neoboroženega Floyda in ga tako zadušil. Žrtev je pred tem večkrat potožila, da ne more dihati.

Posnetek umora, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, je v ZDA sprožil množične proteste proti rasizmu in policijskemu nasilju. Protesti po več mesecih ponekod še potekajo.

Ob izpustitvi Chauvina je guverner Minnesote Tim Walz aktiviral pripadnike nacionalne garde. Ti bi naj pomagali tamkajšnjim policistom ob morebitnih nemirih zaradi izpustitve. Chauvin, ki je bil od konca maja v strogo varovanem zaporu Oak Park Heights v Minnesoti, bo ostal na prostosti do sojenja za umor. Bo pa moral predati vse svoje orožje in ne bo smel zapustiti Minnesote ali stopiti v stik s Floydovo družino.

Chauvinov odvetnik Eric Nelson izpustitve ni želel komentirati. Se je pa oglasil odvetnik Floydovih svojcev Ben Crump. “Izpustitev Dereka Chauvina na prostost je boleč opomnik, da smo še vedno daleč od pravice za Georgea,” je poudaril.

Umora in sodelovanja pri umoru 46-letnega Floyda so obtoženi še trije nekdanji policisti J. Alexander Kueng, Thomas Lane in Tou Thao.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button