Bivanje

Pozor! Šolarji na cesti! Vedno vozi previdno, ne le v okolici šol!

Po dolgem času se na ceste vračajo šolarji, AVP zato poziva k največji stopnji pazljivosti

S prvim šolskim dnem se po več mesecih na slovenske ceste vračajo šolarji, med njimi tudi več kot 21.000 prvošolcev. Agencija za varnost prometa (AVP) v ta namen vse udeležence v prometu poziva k največji stopnji pazljivosti. Danes, 1. septembra, pa bo v času jutranje prometne konice izvedla terensko akcijo, so sporočili z AVP.

Več kot 50 promotorjev prometne varnosti bo v sklopu akcije #VarnoVŠolo tako med 7. in 11. uro na večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru opozarjalo voznike na začetek šole, na pomen pripetosti z varnostnim pasom in na pomen neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Sporočilo, ki ga želijo posredovati voznikom je, da začetek šole pomeni več otrok na cesti, zato je nujna še večja pazljivost in pozornost, so v sporočilu za javnost pojasnili na AVP.

Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni in težje predvidijo nevarne položaje. Hkrati pozneje opazijo vozila in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti. Vozniki morajo zato biti nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce, opozarjajo na agenciji. Poleg tega odraslim svetujejo, da mlajše otroke spremljajo na poti v šolo.

Starši s svojim obnašanjem v prometu otrokom postavljajo vzor

Agencija pa je na korake za večjo varnost v prometu ponovno spomnila tudi otroke. Šolarji naj tako v šolo hodijo po varnih šolskih poteh. Pri tem naj hodijo po pločniku, cesto pa prečkajo na prehodu za pešce. Rutka in kresnička lahko pomagata, da so bolje vidni. Pred vožnjo z avtomobilom naj se pripnejo, pri vožnji s kolesom pa naj nosijo zaščitno čelado.

Otrokom, ki se vračajo na ceste, pa bodo posebno pozornost seveda namenili tudi policisti. Ti bodo v okolici šol in vrtcev prisotni preko celega šolskega leta, so zapisali na Policijski upravi (PU) Kranj. Pri tem staršem polagajo na srce, naj otroke naučijo varne in postopno samostojne udeležbe v prometu, osnovnih prometnih pravil, seznanijo pa naj jih tudi z nevarnostmi na šolski poti.

 

 STA
AMZS

Sorodni članki

Back to top button