Šport

Roger Federer po 24 letih in 1500 odigranih tekmah zapušča tenis

Roger Federer je na Twitterju objavil ganljiv videoposnetek, v katerem je napovedal svojo upokojitev. Prihodnji teden bo še zadnjič profesionalno zaigral na teniških igriščih, nato pa lopar postavil v kot.

24 let, 20 grand slamov in več kot 1500 tekem

Švicarski šampion se bo pri 41-ih letih upokojil na Lavender pokalu v Londonu, ki ga je ustanovilo njegovo mendežment podjetje Team8. Roger Federer je nazadnje tekmoval lani na Wimbeldonu, kjer je izgubil v četrtfinalu.

Razlog za upokojitev so težave z zdravjem, saj je bil zaradi poškodb kolena v času od januarja 2020 kar trikrat operiran. V nagovoru svoji teniški družini je povedal, da “poznam kapacitete in omejitve svojega telesa in sporočilo telesa je bilo zadnje čase jasno. Imam 41 let. V 24 letih sem igral več kot 1500 tekem.” “Sedaj moram prepoznati, kdaj je čas, da zaključim svojo tekmovalo kariero,” je še povedal.

Kar nekaj časa je bil Federer rekorder po skupnih grand slam naslovih. Skupaj je osvojil kar 20 naslovov, 23-krat zapored se je uvrstil v polfinale grand slam turnirjev, 36-krat pa v četrtfinale. Priigral si je 103 ATP naslove med posamezniki, 28 ATP Masters naslove in 6 ATM finalov. Zaigral je na 1526 tekmah ATP.

Svoj prvi grand slam naslov je osvojil leta 2003, pri rosnih 21 letih. Bil je izjemno konsistenten in dominanten igralec in začetnik velike trojke v tenisu skupaj z Djokovićem in Nadalom. 

Federer je bil za mnoge velik teniški vzornik predvsem z načinom, kako je igral tenis. Lahkotnost njegove igre, velik nabor udarcev, njegova konsistentnost in nasploh čudovita igra so navdušili tudi mnoge izven tenisa. Skozi dolgoletno kariero je postal eden največjih športnikov na svetu.

The Guardian
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button