SpekterZnanost

Skrivnosti, shranjene v tvojih genih in DNK

Ali veš, od kod izvirajo tvoji predniki?

V vsakem izmed nas se skriva majhen interes, zaradi katerega želimo izvedeti več o tem, kdo smo: kdo so bili ljudje, ki so živeli pred nami, od kod so prišli, od kod prihajamo mi sami, kdo so naši predniki? Svoje zgodbe smo več stoletij spoznavali skozi pripovedovanja mam, babic, dedkov in prababic. Če pa smo o svojem poreklu želeli izvedeti nekoliko več, smo obiskali arhive. V njih smo skozi najrazličnejše knjige rojstev, porok in smrti odkrivali svojo edinstveno družinsko zgodovino. Vendar so se okoli leta 2000 pojavili danes že zelo priljubljeni testi DNK, ki v samo nekaj dneh razkrijejo, ali smo v daljnem sorodstvu z Beyonce, imamo v sebi nekaj kraljeve krvi ali pa smo … posvojeni.

Osnove biologije

Vsako leto 25. aprila praznujemo nacionalni dan DNK, ki zaznamuje odkritje njegove strukture. Leta 1953 sta James D. Watson in Francis Crick v reviji Nature predstavila dvojno vijačnico. S tem sta postavila precedens sodobni molekularni biologiji, ki se je razširila do mere, da lahko danes analize DNK opravimo že kar doma. Vendar lepo po vrsti. Najprej moramo spoznati, kaj DNK sploh je. Gre za kodo, skrito v naših celicah. Je najbogatejša, a tudi najbolj zapletena zakladnica informacij, kar smo jih kadarkoli skušali razumeti. Tri milijarde posameznih črk DNK je grobo organiziranih v 23 parov kromosomov. Praviloma imamo tako v večini celic 46 kromosomov, ki jih podedujemo od staršev, 23 od očeta in 23 od matere.

 

DNK, biologije, biologija, geni

Kromosomi s številkami 1 do 22 so pri moških in ženskah enaki. Par številka 23 pa se pri moških in pri ženskah razlikuje. Gre za spolna kromosoma, pri katerih imajo ženske praviloma dva kromosoma X (XX), enega podedujejo od matere in drugega od očeta. Moški pa imajo praviloma en kromosom X in en kromosom Y (XY). Prvega podedujejo od matere, drugega pa od očeta. Ti sestavljajo gene, ki delujejo kot zbirka navodil za delovanje našega telesa ter so odgovorni za številne lastnosti, kot so barva oči in krvna skupina.

“Od kod te ti si?”

Raziskovanje človeške genetike je v nove sfere ponesel razvoj tehnologije, ki danes omogoča branje DNK s hitrostjo brez primere in z vedno nižjimi stroški. Tako skoraj vsakodnevno pridobivamo odgovore na vprašanja o človeški evoluciji, dedovanju in boleznih. Z nižanjem stroškov sekvenciranja genov so se kaj kmalu pojavili tudi komercialni interesi. Med prvimi, ki sta začela prosto ponujati analize DNK, sta bili podjetji 23andMe in AncestryDNA. Toda do danes se je izoblikovalo že na desetine podjetij. V zameno za 100 evrov pa razkrijejo družinsko zgodovino, etničnost in tudi morebitna tveganja za nastanek zdravstvenih težav.

Če se odločite odkriti lastno zgodovino, je dobra novica za vse tiste, ki vas je strah igel. Raziskovalci ne potrebujejo vaše krvi, temveč le slino. Če boste denar investirali v analizo svojega genskega materiala in zato mesec ali dva živeli samo od doma kuhanih testenin, pa boste na dom prejeli škatlico. V njej se največkrat skrivajo podrobna navodila in epruvetka, ki jo je treba napolniti s slino. DNK je nato treba poslati v laboratorij podjetja, v katerem raziskovalci v roku 3–5 tednov z brskanjem po vaši slini odkrijejo vse, kar vas zanima. In še več.

DNK, biologije, biologija, geni

Raziskovalci pa seveda ne analizirajo celotnega DNK, saj je njegova podobnost z drugimi posamezniki 99,9-odstotna. Zato se v svojih testih osredotočajo na točno določene lokacije v genomu, zaradi katerih se posamezniki razlikujemo drug od drugega. Laboratoriji največkrat uporabljajo tri glavne analize, avtosomno, mtDNK in Y-DNK. Najpogostejša je avtosomna analiza, ki pokaže naš geografski izvor, etničnost in nas lahko poveže s še živečimi sorodniki. Gre za raziskovanje avtosomnega DNK, katerega polovico podedujemo od matere, drugo polovico pa od očeta. Najhitreje odgovarja na vprašanja družinske zgodovine, vendar le do 6 generacij v preteklost. Zato se uporabljata še Y-DNK, ki raziskuje genski material, podedovan po očetu, in mtDNK za tisti, podedovan po materini družinski liniji. Prednost omenjenih analiz pa je, da lahko razkrijeta zgodbo družine in družinskih članov tudi do 100 generacij v preteklost.

Od zvokov prehranjevanja do sladkorne bolezni

Po nekaj mučnih tednih priroma v vaš e-poštni nabiralnik sporočilo, v katerem vas čaka vaša secirana podoba. Tako bi lahko pisalo, da je vaša narodnost sestavljena iz 30 % poljskih, 20 % skandinavskih in 5 % italijanskih korenin. To so raziskovalci ugotovili na podlagi primerjave vašega DNK z DNK reprezentiranih populacij iz okoli 500 različnih geografskih regij. Prav tako lahko raziskovalci ugotovijo, ali so določeni uporabniki storitve biološko povezani. To je lahko koristno za vsakogar, ki raziskuje lastno družinsko drevo. Vendar nikakor ne želimo biti krivi, če boste morda odkrili, da ste posvojeni ali pa boste s pomočjo analize našli biološko sestro, za katero niste nikoli vedeli, saj je posledica divje najstniške mladosti vašega očeta.

Nekatera podjetja za analize DNK za nekoliko več denarja ponujajo tudi analizo vašega zdravja. Tako vam povedo, ali v vašem DNK nosite genetske markerje, ki povečujejo tveganje za recimo Alzheimerjevo ali Parkinsonovo bolezen, tveganje za nastanek različnih vrst raka, sladkorne bolezni, pljučnih, jetrnih in srčnih bolezni itd. Vendar tudi če v svojem telesu nosite gene, ki povečujejo tveganje za določene bolezni, še ne pomeni, da boste za njimi sploh kdaj zboleli. Raziskovalci poudarjajo, da pomembno vlogo za nastanek bolezni igrajo še drugi geni kot tudi dejavniki življenjskega sloga in okolje, v katerem živimo.

Sedaj lahko svoji mami z gotovostjo zagotovite, da so krivi vaši geni, da ne marate špargljev ali peteršilja.

Seveda pa niso vsi rezultati resne narave. Tako nekateri ponudniki ponujajo še zabaven vpogled v to, kako vaš DNK vpliva na fizične in osebnostne lastnosti. Povedo vam lahko, ali imate genetske variacije, zaradi katerih je večja verjetnost, da ste vegetarijanec oz. vegetarijanka ali pa da vsakodnevno spijete več kave kot drugi. Analiza lahko prikaže tudi, kakšna stopnja strahu pred višino se nahaja v vas, kako nagnjeni ste k pikom komarjev, vašo ljubezen ali sovraštvo do peteršilja in špargljev ali pa kako zelo vam gre na živce zvok prehranjevanja drugih ljudi. Kot zadnje lahko moški izvedo, kakšna možnost obstaja, da bodo postali plešasti.

Kljub vsem prednostim pa se vseeno porajajo vprašanja zasebnosti, saj gre za še slabo definirano področje. Zato predlagamo, če se odločite raziskati skrivnosti, ki so zakopane v vas, da podjetje sprva temeljito raziščete, preden privolite v analizo. Vsi večji ponudniki zagotavljajo največjo stopnjo zasebnosti, vendar previdnost ni nikoli odveč. Vsekakor gre za branžo, ki s spletnim in televizijskim oglaševanjem iz dneva v dan raste. Celo do te mere, da se lahko odločite tudi za analizo DNK svojega psa.

 

ikona pisec Klemen POLANEC
ikona fotograf Pixabay

Sorodni članki

Back to top button