Šport

Svetovno prvenstvo v odbojki: prvi poraz proti olimpijskim prvakom

Slovenski odbojkarji so na drugi tekmi svetovnega prvenstva zabeležili prvi poraz. Po petkovi zmagi nad Kamerunom so v Stožicah po izenačenem boju morali priznati premoč olimpijskim prvakom in zmagovalcem letošnje lige narodov Francozom, ki so bili boljši s 3:2.

Neprepričljiv začetek naših odbojkarjev

V Stožicah ni prišlo do presenečenja. Slovenski odbojkarji so sicer odigrali eno najboljših tekem v sezoni, kar pa ni zadostovalo za prestižno zmago. Slovenci, evropski podprvaki, so imeli svoje priložnosti, da bi slavili. Vodili so z 2:1 v nizih, v četrtem tudi z 20:17, imeli tudi tri zaključne žoge za zmago, a jih niso izkoristili. Svojo naslednjo in tudi zadnjo priložnost za napredovanje v osmino finala bodo morali tako v torek iskati proti Nemčiji.

Kot da bi imeli tremo, so Slovenci tekmo začeli neprepričljivo. Že kmalu so zaostajali z 2:7 in selektor Georghe Cretu je moral hitro vzeti odmor. Zamenjali so organizatorja igre, namesto Dejana Vinčića je v igro vstopil Gregor Ropret. Menjava je takoj obrodila sadove, napad je postal bolj zanesljiv, domači so na krilih občinstva začeli tudi bolje servirati, posledično je začel delovati tudi blok.

Slovenci so izenačili, a v vodstvo niso uspeli priti. Predvsem zaradi razpoloženega Earvina Ngapetha, ki je bil v prvem nizu nerešljiva uganka za tekmece. Z asom je kontroverzni sprejemalec spet priboril vodstvo s tremi točkami, na koncu pa je niz s svojo sedmo točko tudi zaključil.

Drugi in tretji niz po meri Slovencev

A tako, kot so v prvem nizu začeli Francozi, so v drugem Slovenci, pri katerih je bil v teh trenutkih najbolj učinkovit Tonček Štern. Najprej je ekipo popeljal v vodstvo z 8:5 in 14:10, nato pa s pomočjo kolegov skrbel, da se razlika ni manjšala. Kljub nekaj težavam povsem ob koncu so evropski podprvaki niz dobili s 25:22.

Tudi v tretjem nizu so naši nadaljevali odlično igro, hitro so prišli do prednosti štirih točk. Priigrali so si že vodstvo z 19:15. Francozi so pred koncem še izenačili, toda v zaključku so bili gostitelji mirnejši. Odgovornost v napadu je prevzel kapetan Tine Urnaut, ki je poskrbel za zadnji dve točki v nizu in vodstvo z 2:1.

Preobrat v četrtem nizu za zmago Francozov

Videti je bilo, da bo Urnaut tudi osrednje ime četrtega niza. Po njegovi točki iz protinapada je Slovenija povedla s 15:12, nato po njegovem bloku tudi s 23:22. Toda Slovenci nato niso izkoristili treh zaključnih žog, pri prvi so se že veselili zmage, toda prehitro, saj so sodniki pri udarcu Ngapetha upravičeno dosodili dotik žoge slovenskega bloka. Zadnjo zaključno žogo so imeli domači pri izidu 30:29, niz pa se je končal z izidom 32:34.

Francozi so si z zmago v končnici četrtega priigrali psihološko prednost za peti niz, ki so jo tudi izkoristili, “tie break” so dobili zanesljivo.

Slovenci se bodo v torek, 30. septembra ob 20:30 proti Nemčiji borili za vstop v osmino finala.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button