Novice

Danes je pustni torek! Kam se odpravljaš na pustovanje?

Pustne maske bodo na današnji pustni torek še odganjale zimo, potem pa se bodo za leto dni poslovile. Še prej bodo ponekod pusta tudi pokopale. Tako se bo s pokopom pusta in vrnitvijo oblasti županji Nuški Gajšek končalo 64. Kurentovanje na Ptuju. V Cerknem pa bodo v skladu z več metrov dolgo obsodbo Pusta usmrtili z drvarskim kladivom, botom.

Tudi na Hrušici pri Jesenicah na Gorenjskem se ne obeta nič dobrega, saj bodo pust sežgali. V nekaterih delih države pa bo zadnje dejanje letošnjih pustnih dni s pokopom pusta šele v sredo, ko se bo že začel 40-dnevni post pred veliko nočjo.

Na Štajerskem danes ne bo razigrano le na Ptuju, ampak tudi v Mariboru, kjer se bodo veselili v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor, zvečer pa pustovanja za študente na Štuku.

V Velenju bo družinsko rajanje. V Postojni bo po mestu krenila že 51. pustna povorka, v Logatcu pa bo v Kulturnem domu Tabor pustna zabava za otroke. Na Primorskem v Novi Gorici tamkajšnji mladinski center v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica in Krajevno skupnostjo Nova Gorica vabi na Goriški pust. V Bovcu pa prirejajo tako pustni sprevod kot pustno rajanje.

Na Dolenjskem bodo v Kostanjevici na Krki v okviru tradicionalne šelmarije, katere korenine glede na navedbe raziskovalcev segajo v leto 1854 in ima tako letos že 170 let, danes gonili medveda ter orali in sejali.

Kaj vse se danes še dogaja, pa lahko preveriš tukaj.

Policisti v pustnih dneh opozarjajo, da vožnja v pustnih maskah, ki zmanjšujejo vidno ali slušno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila, ni dovoljena. Voznikom hkrati odsvetujejo vožnjo, če so pili alkoholne pijače.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button