Življenjski slog

Ali veš, kakšno škodo povzroča spanje z mokrimi lasmi?

Kako izgleda tvoja rutina umivanja las? Vključuje tudi sušilec za lase? Če ne, bi bilo dobro, da ga začneš uporabljati. Spanje z mokrimi lasmi namreč ni ravno najboljša ideja.

Sušenje las je lahko zelo nadležno in dolgotrajno opravilo, sploh, če imaš zelo dolge lase. Tako te mogoče večkrat mika, da bi se samo stuširala, si oblekla pižamo, umila zobe in šla v posteljo. Kaj šele, če prihajaš s kakšne študentske zabave in si lase na hitro umiješ, ker veš, da zjutraj ne boš imela časa. Ampak ne pusti, da to postane tvoja redna navada. Mokri lasje in ležanje v postelji namreč nista najboljša kombinacija.

Prvi problem je videz

To je sicer odvisno od lastnosti tvojih las, a spanje z mokrimi lasmi pogosto pomeni, da boš imela zjutraj na glavi zmešnjavo. Težko je napovedati, kako se bodo mokri lasje odločili, da bodo izgledali po ležanju na njih. Zelo pogosto se ti zna zgoditi, da si boš morala zjutraj lase ponovno zmočiti in posušiti, ker se drugače enostavno ne bodo “upognili tvoji volji”. To pa ti vzame veliko nepotrebnega časa.

Drugi problem je zdravje las

Kalifornijska frizerka Olga Gilbert je spregovorila o težavah, ki jih spanje z mokro glavo pušča na samem zdravju las. Pojasnila je, da so lasje najbolj šibki, kadar so mokri oz. zmočeni. Če redno spiš na mokrih laseh, še morda zato nisi ugotovila, da jim to škodi, saj ni takojšnih posledic. Toda takšni lasje so lažje upogljivi, hitreje se zlomijo in če redno ležiš na njih, ima to posledice na daljši rok. Morda ravno od tukaj izvirajo tvoje težave s šibkimi lasmi.

Kako lahko situacijo izboljšaš brez sušilca za lase?

Gilbertova je podala še nekaj nasvetov, kaj lahko storiš, da spanje z mokrimi lasmi ne bo imelo tako velikih posledic. Če veš, da boš raje tvegala poškodovane lase, kot si jih sušila, si nabavi svileno posteljnino oz. vsaj vzglavnik. Svila je namreč veliko prijaznejša do las kot navaden bombaž. Zato si nabavi nekaj svile, sploh, če imaš redno prakso, ki izpusti sušenje las.

Ko greš spat, pa si nikakor ne delaj čopa ali drugih frizur, ki mokre lase preveč “nategnejo”, saj so za to preobčutljivi. Pusti jih spuščene. Če gre za enkratno izjemo, pa naj bo to z elastiko za lase, ki ni pretesna. Pazi, kaj počneš, ko so lasje mokri in šibkejši.

 

DOSTOP.si / MK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button