Znanost

Bo vsega tega kmalu konec? Cepivo proti covidu-19 sprožilo imunski odziv

Cepivo proti covidu-19, ki ga razvija nemško biotehnološko podjetje CureVac, je pri ljudeh, ki so jih poizkusno cepili v prvi fazi testiranja, sprožilo imunski odziv. Razvili so približno toliko protiteles proti novemu koronavirusu kot tisti, ki so hudo zboleli za covidom-19, so sporočili iz podjetja.

V okviru prve faze testiranja cepiva so v Nemčiji in Belgiji poizkusno cepili več kot 250 zdravih posameznikov, starih med 18 in 60 let, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters. Iz CureVaca so sporočili, da so prostovoljci razvili približno toliko protiteles proti koronavirusu kot ljudje, ki so preboleli hudo obliko koronavirusne bolezni 19.

Zdi se, da so po cepljenju v telesu prostovoljcev nastale tudi T celice. Gre za vrsto limfocitov, ki imajo pomembno vlogo pri imunski odpornosti. Vendar pa v podjetju to še analizirajo.

Dodali so, da so se stranski učinki večinoma pojavili po drugem od dveh odmerkov cepiva. Šlo je za utrujenost, glavobol, bolečino v mišicah in v manjšem obsegu vročino. Stranski učinki so običajno izginili med 24 in 48 ur po cepljenju.

“Vmesni podatki prve faze so zelo spodbudni,” je ob tem dejal izvršni direktor podjetja Franz-Werner Haas.

Tretjo oziroma zadnjo fazo testiranja, v kateri bo sodelovalo okoli 30.000 prostovoljcev, nameravajo začeti še pred koncem leta. V podjetju so dodali, da si želijo skleniti partnerstvo z velikim farmacevtskim podjetjem, saj bi radi okrepili razvoj, proizvodnjo in distribucijo cepiva.

Razvijajo t. i. cepivo mRNK. To je vrsta informacijske RNK, ki vsebuje navodila za proizvajanje proteinov. Raziskovalci v tübingenskem farmacevtskem podjetju so razvili mRNK, ki vsebuje navodila za proizvajanje proteina virusa sars-cov-2. Po cepljenju človeške celice začnejo izdelovati ta protein, ki ga telo obravnava kot tujega. Človeško telo začne nato proizvajati protitelesa in druge imunske celice proti njemu.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button