Trendi

Črni petek ni nujno najboljši dan za nakupe

Črni petek, ko se po vzoru ameriških tudi slovenski trgovci odločajo za popuste, po opozorilih Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ni nujno najboljši dan za nakupe. Že lani se je petek raztegnil preko celega konca tedna, nekateri trgovci pa so še v ponedeljek obdržali popuste. Letos pa "mesec norih cen" poteka kar že od začetka meseca.

Črni petek – četrti petek v novembru – je po mnenju ZPS postal le še en dan, ko želijo prodajalci prepričati kupce, da bodo ravno na ta dan za želeni izdelek plačali najmanj. Vendar opozarjajo, da ni nujno tako. Akcije so se raztegnile preko celotnega vikenda, marsikje pa so popusti veljali še v ponedeljek. Na ZPS pravijo, da je “bil kakšen teden mir, nakar so sledili Miklavževi, božični in na koncu še novoletni popusti, da bi januarja uživali na razprodajah.”

Če želiš na črni petek želijo opraviti dražji nakup, spremljaj ceno izdelka še pred dnevom D.

Zato potrošnikom, ki so se odločili, da bodo izkoristili popuste, svetujejo, da se na razprodaje dobro pripraviš. Pri tem je pomembno načrtovanje, zato se naroči na spletne novice priljubljenih trgovcev in jih spremljaj na družbenih omrežjih. Velikokrat so prejemniki novic namreč deležni popustov že kakšen dan pred uradnim črnim petkom.

Če nameravaš opraviti velik nakup, ga opravi čim prej Preko spleta lahko nakupuješ kadarkoli, kode za popust pa navadno začnejo veljati takoj po polnoči. Pohiti, saj so najboljše ponudbe ponavadi hitro razprodane.

Spremljaj ceno izdelka in se informiraj

Če želiš vedeti, da je cena na črni petek v resnici dobra, redno spremljaj ceno izdelka. Na ta dan je na spletnih straneh povečan promet, zato te delujejo počasneje ali v kakšnih trenutkih sploh ne. Na to se lahko pripraviš in v košarico položiš izdelke, ki jih želiš kupiti. Proces nakupovanja bo tako hitrejši.

Pomembno je tudi, da že pred nakupom poiščeš čim več informacij, posebej, če gre za dražje izdelke. Črni petek je za številne trgovce odlična priložnost, da počistijo zaloge izdelkov, ki se ne prodajajo dobro ali ker jih potrošniki vračajo, ker z njimi niso zadovoljni.

Posebej pri tehničnih izdelkih velja, da proizvajalci približno vsako leto predstavijo nov model določenega telefona, tabličnega računalnika ali televizorja. Vendar pa stari modeli niso vedno slabši od predhodnikov, imajo pa občutno nižje cene. Prihraniš lahko tudi z nakupom starejšega modela, če te to seveda ne moti.

V ZPS so še dodali, da naj potrošniki ne pozabijo, da bo črnemu petku sledil spletni ponedeljek in pa decembrski popusti, zato obstaja možnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje.

 STA
 arhiv

 

Sorodni članki

Back to top button