Znanost

Evropska noč raziskovalcev v Europarku

V Europarku pravo »raziskovalno mesto«

Zadnji petek v septembru je po več kot 350 mestih po vsej Evropi potekala že tradicionalna Evropska noč raziskovalcev. Med sodelujočimi slovenskimi mesti je bil tudi Maribor, ena izmed lokacij pa ponovno nakupovalno središče Europark.

 

Od električne formule do lebdečega mostu

Raziskovalci in študenti Univerze v Mariboru, Astronomsko društvo Orion, Geodetski zavod Celje, Društvo Mali ustvarjalci ter Zavod PIP Podravje so obiskovalce navduševali nad znanostjo s številnimi zabavnimi eksperimenti in predavanji, preko katerih so izvedeli več o računalniškem vidu in umetni inteligenci. Med drugim so se navduševali še nad električno formulo in poljedelskim robotom, spoznali lebdeči most, raziskovali obnašanje svetlobe v različnih medijih, s teleskopi opazovali Sonce, izdelali preprosto sončno uro ter s pomočjo priljubljenih LEGO kock spoznavali osnove robotike in programiranja. To pa je bilo le nekaj izmed številnih aktivnosti preko katerih so obiskovalci na zabaven in interaktiven način spoznavali znanost.

 

Za mlade, ki se spogledujejo s kariero raziskovalca

Evropska noč raziskovalcev je pritegnila tudi mlade, ki se spogledujejo s kariero raziskovalca. Poleg zanimivih predstavitev, predavanj in delavnic so izvedeli tudi več o programih financiranja in ukrepih za pričetek in razvoj tovrstne kariere. Prireditve se je udeležila tudi Simona Mandl, center managerka Europarka, ki je bila nad dogajanjem navdušena: »Veseli nas, da lahko obiskovalcem popestrimo obisk Europarka in jim na takšnih dogodkih na sproščen in zabaven način približamo znanost.«

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSES
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button