Kultura

Kaj je praznik dela in zakaj ga praznujemo?

Znan praznik, ki pa morda niti ni tako poznan, kot bi mislili. Praznujemo ga po večini držav sveta, a kaj sploh je?

Praznik dela, ki mu pogovorno sicer rečemo tudi prvi maj, po navadi obeležujemo s kresovi in nošnjo nageljnov, pogosto pa izobesimo tudi zastave. Letos ga praznujemo v sredo, tradicija pa bo ostala enaka. Kljub temu, da nihče ne zamudi gretja ob toplem ognju, mnogi ne poznajo njegove zgodovine. Kdaj smo prvič obeležili praznik dela? Zakaj obstaja praznik? Kako ga preživimo?

V smislu spomina

Nekoč, dolgo nazaj, normalni delovniki niso bili del našega vsakdana. Nasprotno – bili so želja mnogih, ki takšnih privilegijev niso bili deležni. Tako so se leta 1866 združili Američani, v mestu Chicago, in skupaj dvignili roke z zahtevo po osemurnem delavniku. V spopadu so padli številni. A uspelo jim je! Te vsakoletne demonstracije v spomin dogodkom so prerasle v proslave, ki so še vedno oblika delavskega boja.

Praznik predstavlja praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov ljudi, ki so imeli vpliv na vse države sveta. Vsi tisti, ki so v boju terjali izgube, so iz boja prišli kot zmagovalci. Na to smo lahko danes ponosni.

Praznik dela praznujemo vsako leto,in še naprej ga bomo!

Kakšni so simboli prvega maja?

Prvi maj obeležujemo z nošenjem nageljnov in kresovanjem, pogosto pa plapolajo tudi rdeče zastave. Je ta barva kakšen simbol? Vsekakor! Rdeča barva namreč predstavlja kri, ki je bila prelita med bojem za pravice. Seveda pa ne predstavlja le padle med bojem, temveč tudi tiste, ki so svoja življenja izgubili zaradi napora.

Kresovi so v današnjem času postali dogodki druženja in zabave, a nosijo dolgo zgodovino. Delavci so s kurjenjem kresov želeli opozoriti na svoj obstoj, na svoje pravice, na to, da so tudi oni le ljudje. Kakor se kres prižge, tako tudi ugasne. Sama menim, da je to simbol težkega boja, ki se je deloma tudi končal.

Brez nageljnov si praznika dela ne moremo predstavljati. Dolgo nazaj se je ta uveljavil kot simbol delavskega razreda in to predstavlja še danes. Rdeča barva je povezana z revolucijo, z izgubami … Posledično tudi  z dosežki.

Kako praznujemo praznik?

Praznik dela združi tako najbližje kakor tudi tiste, ki jih vidimo bolj redko. Omogoči nam, da se ob spominih in družabnih dogodkih tudi zabavamo. Čeprav se vsi tega mogoče ne zavedamo, smo zaradi številnih preteklih dogodkov, ki so nas pripeljali do tega trenutka, tudi sami priviligirani. Prvi maj pa bo zavedno ostal prvi maj!

Kres je simbol prvega maja.

Iva KNEZ
Unsplash

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button