Izobraževanje

Kako lahko delo za faks med prazniki združiš z zabavo?

Prišli so prazniki, ki se že počasi, a vztrajno iztekajo. Če si dijak ali študent, so možnosti za to, da te v januarju čaka vrsta obveznosti v šoli ali na faksu, velike. Po praznikih so profesorji predvsem strastni glede oddaje seminarskih nalog. Kako si delo lahko olajšaš in primerno razporediš?

Prazniki so se šele zares pričeli, tebi pa že tiktaka ura do oddaje seminarskih nalog in ostalih obveznostih. Ti pa želiš prihodnjih nekaj prazničnih dni izkoristiti za počitek in sprostitev – zagotovo si z družino in prijatelji že naredil ogromno načrtov. Vseeno pa so šolske in študijske obveznosti neizogibne. Če želiš opraviti predmete, moraš zdaj priklicati svoje zadnje letošnje moči in ustvariti izdelek, ki bo vreden dobre (ali vsaj pozitivne) ocene. Preveri nekaj nasvetov, kako lahko olajšaš delo za faks med prazniki.

Naredi pregleden časovni načrt

Da bo lahko preostanek tvojih prazničnih užitkov brezskrben, si pripravi pregleden časovni načrt. Zapiši si vse obveznosti, ki jih moraš opraviti, hkrati pa zabeleži vse dogovore za druženje in ostalo na tvojem koledarju. Katerega izmed dni, ko nimaš načrtovanih pomembnejših aktivnosti, boš moral nameniti delu za šolo.

Naredi jasno mejo med časom, ko se zabavaš in ko delaš za faks. Sicer boš cele dneve razmišljal o popravkih, ki bi jih tvoje delo potrebovalo. Ne pusti šoli, da ti zagreni praznike.

Prazniki, faks, organizacija dela, počitek, časovni načrt, pritiski, delo
Poleg pomembnosti obstoja časovnega načrta je ključnega pomena to, da se ga držiš.

Ne popusti pod pritiski in zunanjim motnjam reči “ne”

Vsak, ki je že kadarkoli v življenju počel kaj duhomornega za šolo zelo dobro ve, kako hitro lahko svoje misli preusmeriš drugam. Naj bo to zabaven videoposnetek, povsem naključno opravilo ali karkoli, kar niti približno ne zadeva tvojega dela/učenja. Če se boš skoncentriral na stvar, ki jo delaš, jo boš končal v primernem času in preostanek časa lahko namenil prijetnejšim prazničnim opravilom.

Ne čakaj na zadnji trenutek

Če boš dosledno upošteval prvi nasvet “naredi časovni načrt”, se ta težava ne bo pojavila. V vsakem primeru pa poskrbi za to, da dela na koncu res ne boš opravljal v zadnjem trenutku. To ti bo prineslo nepotreben stres in skoraj zagotovo slabši končni izdelek.

Prazniki, faks, organizacija dela, počitek, časovni načrt, pritiski, delo
Čakanje na zadnjo minuto prinese nepotreben stres in hitenje.

Nagradi se za dobro opravljeno delo

Če se boš držal načrtov in delo opravljal kot si si zamislil, poskrbi, da se za to tudi nagradiš. Privošči si kaj sladkega ali se odpravi ven s prijatelji. Vsak priden delavec si zasluži pohvalo, nobena izjema pa seveda nismo študenti.

 

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button