Življenjski slog

Kako opaziti in ustaviti pretirano razmišljanje – overthinking

'Overthinking' je vse pogostejši pojav, ki ga v slovenščini prevajamo kot pretirano razmišljanje. V nas pogosto vzbuja zelo neprijetno tesnobo. Kako ga ustaviti in se ga znebiti?

Overthinking ali pretirano razmišljanje in analiziranje nas lahko močno utesnjuje. Videti je kot boleč obraz z notranjim krožnim monologom, ki se vrti okoli sleherne življenjske možnosti. Če se ti omenjeno početje zdi znano, vedi, da v tem nisi sam. Raziskave namreč kažejo, da se več kot 73 odstotkov ljudi spopada s pretiranim razmišljanjem. Do tega pride, kadar naš miselni proces postane preveč zapleten in se ujame v naši glavi. Pa vendar brez panike! Obstaja nekaj trikov in tehnik, kako overthinking omejiti.

Osredotoči se na “zadovoljevanje”

“Zadovoljevanje” je izraz, ki se nanaša na iskanje zadovoljitve in zadostitve. “Zadovoljevalci” dajejo prednost “dovolj dobri” rešitvi – tisti, ki izpopolnjuje ključne potrebe. To lahko primerjamo z “maksimizerji”, ki preučijo vsako možnost do potankosti, s to izjemo, da v vsem iščejo najboljše in najbolj popolne scenarije. Kljub temu, da bi sebi s tem lahko celo škodovali.

V omenjenih primerih, so “maksimizatorji” bolj nagnjeni k pretiranemu razmišljanju, manj verjetno se bodo počutili zadovoljni z rezultati svojih odločitev, še bolj verjetno pa se bodo v vsem primerjali z drugimi.

Ob vsem tem je torej pomembno, da ostaneš nekje v zlati sredini. K popolnosti ne smeš težiti za vsako ceno, pomembo je, da premisliš tudi o odločitvah, ki ti na prvo žogo morda niti ne pridejo na pamet. V stvareh torej išči udobje, dolgoročen potencial in nikar ne sprejemaj odločitev, ki te že ob sami misli utesnjujejo. Tako boš veliko lažje zadovoljil vse svoje potrebe, se ob tem dobro počutil in morda celo zaustavil pretirano razmišljanje.

overthinking, pretirano razmišljanje, tesnoba
Velikokrat na prvi pogled “najpopolnejša rešitev” ni prava zate.

Poslušaj sebe

Živimo v dobi, ko se podatki kar kopičijo okoli nas, zaradi tega pa velikokrat trpi zaupanje našemu občutku. Intuicija označuje naš notranji glas, vendar ta nekoliko mistično v zadnjem obdobju velja za zelo nezaupljivega in nezanesljivega. Že res, da je intuicija lahko zmotljiva, vendar so študije pokazale, da združevanje občutkov z analitičnim razmišljanjem pomaga sprejemati boljše, hitrejše in natančnejše odločitve. Prav tako nam daje več zaupanja v naše odločitve kot pa samo zanašanje na razum. To še posebej velja, če preveč razmišljamo o eni sami “pravilni možnosti”.

Četudi so nas morda naučili, da svoja čustva razvrednotimo, je dobra novica ta, da je intuicija kot mišica. Lahko se okrepi z namerno vadbo. Nič drugega torej kot … Zaupaj samemu sebi! 

overthinking, pretirano razmišljanje, tesnoba
Velikokrat je potrebno samo prisluhniti samemu sebi.

Ustvari pozitivne omejitve

Velikokrat sami sebe trpinčimo z izbirami in neštetimi možnostmi, še večkrat pa z odlašanjem in prelaganjem odgovornosti. Vse to znova vodi v pretirano razmišljanje. Veliko enostavneje nam bo, če se k nečemu zavežemo in delo zares opravimo, kakor pa da vse skupaj samo prelagamo. Ustvarjanje zunanjih omejitev disciplinira naše možgane, da ukrepajo in si vzamejo manj časa za premišljevanje.

Ob vsem tem pa morda ni narobe razmisliti tudi o omejevanju virov, s katerimi se posvetujemo, kar na še en način pripomore k ne-pretiranemu razmišljanju.

DOTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button