Prehrana

Kako poskrbeti za prehrano med študijem?

Vstopamo v november, s tem pa tudi v obdobje študijskih obveznosti, kolokvijev in sprotnih nalog. Da bo vse skupaj kar se da uspešno, poskrbi tudi za pravilno prehrano.

Subvencionirana študentska prehrana je odličen način, da prihraniš nekaj denarja, časa in volje. No, saj tu in tam vsak študent kaj skuha, vendar to še ne pomeni, da je njegovo prehranjevanje zdravo. Kljub temu pa moraš paziti, kaj daš v usta, saj lahko slaba prehrana vodi do slabših rezultatov študija.

Svoje telo in možgane boš s pravilno prehrano napolnil z zadostno energijo in hranili ter povečal koncentracijo, produktivnost, spomin in fizično telesno pripravljenost.

Pomembni so redni dnevni obroki. Če ješ le enkrat do dvakrat na dan, telesu namreč nezavedno sporočaš, da mora del zaužite hrane skladiščiti. Kadar pa svojo dnevno prehrano razporediš na več obrokov, telo obroke razgradi in tako lažje ohranja telesno težo. Zagotovljeno ima tudi zadostno energijo, ki jo potrebuje za psihični in fizični napor. Na dan je priporočljivo zaužiti tri glavne obroke (zajtrk, kosilo in večerjo) ter dopoldansko in popoldansko malico.

Če ti uspe v dnevni red vključiti pet obrokov, se lahko izogneš občutku utrujenosti, poskrbel boš za presnovo in prebavo, izboljša pa se tudi počutje in sposobosti.

Kakšna je zdrava študentska prehrana?

Prehrana mora biti:

  • uravnotežena (preprečuje nastanek deficitarnih bolezni, bolezni zaradi pomanjkanja esencialnih hranil);
  • varna (ne presega maksimalne količine dovoljenih aditivov in kontaminantov v hrani, ki zastruplja organizem);
  • varovalna (varuje pred nastankom civilizacijskih bolezni).

Živila naj bi bila pripravljena na sopari, dušena v lastnem soku, z manj dodane maščobe in soli. Ocvrtim jedem se izogibaj ali pa jih uživaj enkrat tedensko. Povečaj delež rib in stročnic, ostale zelenjave ter polnozrnatih živil v prehrani, kot prigrizek pa si raje privošči sadje, zelenjavo, kak jogurt ali žitne izdelke brez dodanega sladkorja. Ne pozabi spiti dovolj vode (1,5 do 2 litra na dan).

Poskrbi za pravilne prehranjevalne navade

Pomembne so tudi pravilne prehranjevalne navade. Hrano uživaj sede, v miru in sproščenem okolju ter redno (3 glavni obroki, 2 malici). Vzemi si pol do ene ure za glavni obrok in hrano dobro prežveči. Po jedi skušaj nekaj minut počivati.

Izogibaj se pekovskih in slaščičarskih izdelkov ter industrijskih desertov, gaziranih ali negaziranih sladkih pijač in mesnih, majoneznih, kremnih/čokoladnih namazov ter trde margarine.

Pazi, da živila, ki jih zaužiješ ne vsebujejo prevelikega deleža maščob in nasičenih in transmaščobnih kislin. Poskušaj omejiti vnos mesnih izdelkov, izogibaj pa se tudi instant juham iz vrečk.

Naj te pomanjkanje časa in finančne skrbi ne odvrnejo od zdrave prehrane. Ta je zelo pomembna za tvoje zdravje in uspehe na faksu, k čemur pa ti bo pripomoglo tudi redno gibanje.

 

 Vizita
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button