Šport

LeBron James je prvi aktivni košarkar, ki je postal milijarder

Košarkar moštva Los Angeles Lakers iz severnoameriške košarkarske lige NBA LeBron James je po poročanju Forbesa uradno postal milijarder, saj njegovo neto premoženje zdaj znaša eno milijardo ameriških dolarjev (932 milijonov evrov). Sedemintridesetletnik je tako postal prvi aktivni košarkar, ki mu je to uspelo.

LeBron James je v lanskem letu zaslužil 121,2 milijona dolarjev (113 milijon evrov) in tako presegel potrebno mejo, da postane milijarder. Gre za najbolje plačanega igralca v ligi NBA, saj je, odkar od leta 2003 igra v ligi, prejel 385 milijonov dolarjev (359 milijonov evrov) za plače od klubov Cleveland Cavaliers, Miami Heat in Los Angeles Lakers.

Edini drugi košarkar, ki se lahko pohvali z nazivom milijarderja, je nekdanji igralec Michael Jordan. Milijarder postal leta 2014, vendar skoraj desetletje po upokojitvi od profesionalnega igranja.

Večino svojega premoženja si je 37-letni LeBron ustvaril zunaj košarkarskih igrišč s sponzorstvi in ostalimi poslovnimi podvigi. V sodelovanju s podjetji, kot so Nike, AT&T, PepsiCo in Walmart je bil lani drugi najbolje plačani športnik na svetu.

LeBron v pogodbah zahteva delež blagovne znamke ne pa plačila

James je tudi velik vlagatelj. Že dolgo pogodbe sestavlja tako, da ima v lasti delež blagovnih znamk in tako namesto hitrega plačila dobi del dobička. Tako je na primer leta 2015 zavrnil 15 milijonov dolarjev (14 milijonov evrov) vredno pogodbo z McDonald’som in raje kupil delež hitro rastoče verige restavracij Blaze Pizza.

Največji zunanji vir zaslužka košarkarju ekipe Los Angeles Lakers je podjetje SpringHill za televizijsko in filmsko produkcijo, ki ga je ustanovil skupaj s svojim poslovnim partnerjem in otroškim prijateljem Maverickom Carterjem. Še danes je njegov večinski lastnik.

Prav tako pa ima 37-letnik en odstotni delež v podjetju Fenway Sports Group. Podjetje ima v lasti športne ekipe, kot so na primer angleški nogometni prvoligaš Liverpool in bejzbolski velikan Boston Red Sox.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button