Izobraževanje

Mariborski študentski vodnik: seznam potrebščin za bruce

Če si med tistimi, ki se na novo študijsko leto ne pripravljajo s preveč pompa in blišča, je tvoja torba verjetno še bolj prazna. Zate smo zato pripravili seznam potrebščin, ki ti bo pomagal, da lažje štartaš prvo oz. novo študijsko leto.

Zvezki ali prenosni računalnik

Če so ti morda profesorji v srednji šoli zagotovili zapiske, na faksu najverjetneje ne bo tako, zato boš moral sam poskrbeti za zapiske. Lahko jih kar sproti tipkaš na računalnik, morda pa si bolj klasične narave in se boš odločil za zvezke.

Vseeno je z nakupom bolje počakati do prvega predavanja, kjer boš dobil občutek ali zvezek res potrebuješ ali pa je gradivo morda dostopno preko spleta. Morda se odloči za manjši zvezek ali beležko, kamor boš po potrebi vpisoval najpomembnejše. In tudi če boš uporabljal računalnik, imej za vsak slučaj pri sebi vedno kak zvezek – nikoli ne veš, kdaj ti pride prav.

Steklenica z vodo

Hidracija je izjemno pomembna, zato nikar ne pozabi nanjo. Ker vemo, kako škodljiva je plastična embalaža za okolje, si omisli steklenico za vodo za večkratno uporabo. Voda v Sloveniji je pitna, zato lahko steklenico napolniš na vsakem umivalniku in tako nimaš prav nobenega izgovora, da bi še naprej uporabljal plastiko.

Druge šolske potrebščine

Seveda se na faks ne moreš odpraviti brez kulice. Dobro je imeti tudi svinčnik in radirko, preveri pa, ali boš morda potreboval barvice, kalkulator ali druge potrebščine. Morda ti bo seznam potrebščin za katerega izmed predmetov zagotovil tudi profesor ali asistent.

seznam potrebščin, študij, šolske potrebščine, zvezki, maska, seznam, kaj potrebujem za faks, kako se pripraviti na faks, potrebščine za faks
Morda ti bo namesto zvezkov bolj ustrezala uporaba organizatorja, kot je recimo Akta.

Telefon in osebni dokument za bone

Verjamemo, da brez svojega mobilnika ne greš nikamor. Vseeno je dobro, da na seznam potrebščin vključiš telefon, osebni dokument in vedno kak drobiž za doplačilo subvencije ali prigrizek na šolskem avtomatu.

Prenosna baterija

Če ne želiš, da ti telefon “crkne” tik pred odmorom za malico, si omisli prenosno baterijo. Včasih so pod mizo ali ob njej vtičnice, zato tudi polnilec ni slaba izbira.

Razkužilo

Četudi zaščitne maske na faksih več niso obvezne, je predvsem v času hladnih mesecev, ki prihajajo, pomembno, da za higieno skrbimo na drugačne načine. Poleg bolj pogostega umivanja rok se tako spomni tudi na uporabo razkužila. In ker tega na javnih krajih (pre)velikokrat zmanjka, je najbolje, da imaš skrito rezervo kar pri sebi.

Ostalo: dežnik, vrečka, robčki

Ker se vedno pač ne moreš zanesti na sošolko z veliko torbico, je dobro, da imaš pri sebi paket robčkov in vrečko za večkratno uporabo. Nikoli ne veš, kdaj ju boš potreboval. Na seznam obveznih potrebščin uvrsti tudi dežnik – sploh če moraš do doma ali avtobusa pešačiti.

Kaj za dolgčas: križanke, karte, mandala pobarvanke, knjiga …

Lahko se zgodi, da ti bodo kdaj nepričakovano odpadla predavanja ali vaje, zato ni odveč, če na seznam potrebščin uvrstiš kaj za odganjanje dolgčasa. Morda s sošolci kdaj pač ne boste šli na pijačo, ali pa boš preprosto želel prihraniti kaj denarja. No, seveda pa lahko z omenjenimi pripomočki dolgčas preženeš tudi v kakih drugih situacijah …

Urška JAKOPIN, Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button