Izobraževanje

Mednarodna poletna šola Solution Design

Univerza v Mariboru je letos ponovno organizirala Mednarodno poletno šolo Solution Design, in sicer v dveh modulih.

Solution Design poletna šola razdeljena na dva modula.

Prvi se je začel že 16. junija na Fakulteti za gradbeništvo, prometni inženiring in arhitekturo. Tema je bila Vrednost odpadkov. Kjer so se študenti seznanili z načini spoznavanja in odkrivanja izzivov ter metodami za reševanje le teh. Prav tako so si ogledali različne lokacije, ki se ukvarjajo z vrednostjo odpadkov, ena izmed teh je bila Surovina d.d. na Teznem. Na tem modulu so sodelovali visokošolski učitelji s Fakultete za strojništvo, Filozofske fakulteta in Pravne fakultete Univerze v Mariboru (UM). ​

Drugi modul se je začel 24. junija 2019 v univerzitetni stavbi na temo avtonomnih vozil. UM je namreč koordinatorka CEEPUS mreže (univerzitetne mreže v okviru Srednje in Vzhodno evropskega programa za univerzitetne študije) na področju avtonomnih vozil, ki ima 14 partnerjev iz Poljske, Slovaške, Bolgarije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Srbije ter Slovenije. Vsi partnerji imajo še lokalnega partnerja iz gospodarstva, v Sloveniji je ta partner ACS (avtomobilski grozd Slovenije). Poletno šolo tako podpira program CEEPUS, pa tudi gospodarske družbe (Gamax, FarmAsist, Cosylab, Dewesoft in AVL).

V okviru poletne šole o avtonomnih vozilih, ki poteka v organizaciji Inštituta za robotiko Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, je predaval tudi prof. Arno Eichberger s Tehnične Univerze v Gradcu (TU Graz). Prof. Eichberger je vrhunski strokovnjak za ADAS sisteme v sodobnih vozilih.

Pred stavbo Rektorata UM je bilo ta dan na ogled vozilo BMW 640i s polnim ADAS paketom. Vozilo ima vgrajeno veliko tovrstnih sistemov. Kot so: full range ACC, LDW, Night vision, FCW, samodejno parkiranje, bird view, AFS, Rear steering, vodeno vzmetenje, vodeni stabilizatorji. Profesor Arno Eichberger s Tehnične univerze v Gradcu je udeležencem poletne šole razložil raziskave, ki v zvezi z avtonomnimi vozili potekajo na TU Gradec.

 

 UM
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button