Prehrana

Nekaj preprostih in okusnih receptov za tiste, ki ne znamo kuhati

Kuhanje je preprosto umetnost. Nekateri znajo kuhati, drugi ne. Seveda pa to, da nisi kulinarični strokovnjak, še ni razlog, da zamujaš eno najboljših stvari v življenju – okusno hrano. Na svetu obstaja veliko preprostih receptov, ki jih lahko pripraviš tudi, če si eden izmed tistih, ki se mu/ji krompir pri kuhanju ponavadi zasmodi.

Zapomni si, kuha lahko vsak! S temi recepti boš lahko jedel/-a kot kralj ali pa boš jedel/-a in izgledal/-a, kot da veš, kaj počneš v kuhinji. Ti recepti so tako preprosti, da za njihovo pripravo potrebuješ le en lonec ali ponev. Torej, kuharji ali ne – uživajmo v dobri hrani. Zdaj pa na najpomembnejše – oglej si teh nekaj receptov, ki so tako preprosti in dostopni, da jih lahko naredi vsak. Tudi ti!

Za vse najljubši – kremni italijanski piščanec s špageti ali makaroni

Obroki, ki se počasi kuhajo v kuhalniku (slow cooker oz. počasni kuhalnik) in na koncu izgledajo gurmanski, so za vse najljubša izbira. Ti zahtevajo minimalen trud, a so okusni. Ravno to, kar si iskal, kajne? Kakšen je recept?

Sestavine: (glede na količino jih lahko tudi prilagajaš)

  • 115 g kremnega sira (zmehčanega/sobne temperature)
  • 170 g navadnega grškega jogurta
  • Dodatek goveje ali piščančje kocke ali kremaste piščančje juhe
  • 1 zavitek italijanskega preliva in začimb
  • 3/4 skodelice piščančje juhe
  • 6 zamrznjenih ali odmrznjenih piščančjih prsi (narezane na koščke)
  • 230 g testenin ali zelenjave po izbiri
  • manjši šopek drobno sesekljanega peteršilja

Kuhaš tako, da v ponvi zmešaš kremni sir, grški jogurt, juho, piščančjo juho in paket začimb. Dobro premešaš. Dodaš piščančje prsi (ali narezane piščančje prsi) v kuhalnik in se prepričaš, da so prekrita s tekočo mešanico. Ker gre za počasnejše kuhanje, kuhaj mešanico okoli 4–6 ur. Postrezi čez kuhane testenine in dodaj zelenjavo po izbiri. Če kuhalnika nimaš, lahko vse skupaj kuhaš tudi v keramični posodi na štedilniku na nizki temperaturi. V tem primeru ne pozabi na mešanje.

Mac ‘N Cheese Ramen

Ramen je ena izmed najpreprostejših jedi. Je hiter go-to recept za vse tiste, ki ne znamo kuhati. Ampak, zakaj ne bi stvari malce popestril/-a in svoje priljubljene rezance spremenil/-a v sirasto ramen mešanico? Te zanima kako?

Sestavine:

  • 230 g cheddar sira
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 3/4 skodelice mleka
  • 2 paketa ramen rezancev

Naribaš cheddar sir in ga dodaš v majhno skledo skupaj s koruznim škrobom. Mešanico združiš z mlekom v srednje veliki ponvi in kuhaš na srednjem do nizkem ognju, dokler se mešanica ne porazdeli. Do serviranja hraniš na toplem. V ločeni ponvi skuhaš ramen rezance. Odstraniš priložene pakete okusov (po želji jih sicer lahko tudi dodaš). Ko zavre, rezance odcediš in zmešaš s sirom.

Pizza iz paprike, ne pizza s papriko!

Zdrava različica pice, ki j lahko narediš tudi, ko si brez energije – takoj! To je tisto, kar potrebuje vsak. Te paprika pizze vsebujejo veliko hranilnih snovi in so odlična predjed za zabave.

Sestavine:

  • 1 velika paprika
  • 4 žličke omake za pico ali omake za špagete ali paradižnikove omake
  • 4 žličke naribanega sira
  • ščepec kosmičev rdeče paprike
  • ščepec bazilike ali peteršilja
  • prelivov toliko, kolikor vam srce poželi

Pregrej pečico ali opekač kruha na 200 stopinj. Odreži vsako od štirih strani paprike in jo položi na pekač. Na vrh daj omako, nato sir, nato pa vso zelenjavo! Peci 10 minut in počakaj, da se paprike lepo zapečejo. Po želji dodaj ščepec rdeče paprike in bazilike/peteršilja.

Seveda poleg teh receptov obstajajo še drugi. Boš tudi ti preizkusil svoje kulinarične sposobnosti?

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button