KulskoŽivljenjski slog

Oralni seks: ali znanost meni, da je bolje pogoltniti ali izpljuniti?

Oralno zadovoljevanje je zelo priljubljena prostočasna dejavnost – tako pri ljudeh kot tudi v živalskem svetu. Ob izlivu pa se za tistega, ki zadovoljuje, pojavi problem. Spermo pogoltniti ali izpljuniti? Preveri, kaj pravi znanost.

Kot argument za požiranje mnogi uporabljajo študijo iz leta 2002. Ta je pokazala, da lahko nekateri hormoni v spermi pozitivno vplivajo na duševno zdravje. Ta raziskava je sicer temeljila na vaginalnem in ne oralnem seksu, vendar so njene ugotovitve vseeno zanimive.

Avtorji menijo, da so ženske, ki prakticirajo nezaščitene spolne odnose, manj depresivne, kot tiste, ki uporabljajo kondome. Preden bo antidepresiven učinek zares potrjen, bo potrebna izvedba dodatnih raziskav, raziskovalci pa vseeno poudarjajo, da sperma vsebuje številne spojine, ki izboljšajo razpoloženje. To sta na primer oksitocin in serotonin, ki so jih zaznali v krvi nedavno osemenjenih žensk.

Seks, sperma, spolnost, zdravje, duševno zdravje, oksitocin, serotonin, spermidin
Seks ni samo prijeten, temveč tudi blagodejen za zdravje in počutje. 

Sperma = zabaven vitaminski napitek?

To je težko neposredno primerjati z oralnim uživanjem sperme, a 100 mililitrov moškega semena vsebuje okoli 5000 miligramov beljakovin, od tega tudi zdravo mero cinka, vitamina C, magnezija in kalija. Da bi dnevno dozo teh hranil pridobivali samo na podlagi zaužite sperme, bi morali biti nadpovprečno spolno aktivni, dodaten pospešek pa sicer nikakor ne škodi.

Poleg omenjenih hranil človeško seme vsebuje tudi antioksidant, imenovan spermidin, za katerega se je izkazalo, da upočasnjuje proces staranja. To se zgodi zahvaljujoč njegovi sposobnosti uravnavanja celičnega obnavljanja. Kakšen doprinos (in če sploh) pa ima lahko pri tem oralni seks, pa še ostaja nerazjasnjeno.

Kaj pa plusi pljuvanja?

S tem ko spermo izpljunemo, se zmanjša tveganje za okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi, kot so HIV, herpes in hepatitis. Seveda pa se te bolezni lahko prenašajo tudi, če se sperma izpljune. In to toliko bolj, če ima oseba, ki izvaja oralni seks, v ustih ali na ustnicah kakšno ranico.

Seks, sperma, spolnost, zdravje, duševno zdravje, oksitocin, serotonin, spermidin
Lizanje, pljuvanje, uživanje – vse, dokler je varno.

Pljuvanje je priporočeno tudi tistim, ki trpijo za alergijo na človeško semensko plazmo. Preobčutljivost povzročajo nekateri proteini v spermi, pri alergičnih pa lahko povzročajo vrsto simptomov in v končni fazi onemogočajo nezaščitene spolne odnose.

Ni razloga za paniko!

Takšna stanja pa so na srečo zelo redka in večine užitkov željnih med oralnim zadovoljevanjem ne rabijo skrbeti. Tako pljuvanje kot tudi požiranje imata svoje prednosti in slabosti, zato je najbolje, da se za ravnanje s semensko tekočino odločimo povsem glede na podlagi osebnih preferenc.

DOSTOP.si / SV
Unsplash, Lets Talk Sex

Sorodni članki

Back to top button