Znanost

Prstni odtisi: zakaj jih imamo?

Zakaj imamo prstne odtise? Morda se v zadnjih letih zdi, da le še za odklepanje pametnih telefonov in identificiranje tatov. Kaj pa o prstnih odtisih pravi znanost?

Večina ljudi prstne odtise povezuje z zmožnostjo reševanja skrivnosti, toda zakaj jih sploh imamo? Izkazalo se je, da so te edinstvene vijuge in zanke same po sebi prava znanost. Ali za njimi stoji kakšen evolucijski razlog, ali pa gre zgolj za nenavadna dejstva o človeškem telesu?

Razvojni biologi v prvi vrsti poudarjajo, da prstni odtisi ne povedo ničesar o naši osebnosti ali sposobnostih. Kako in zakaj nastanejo prstni odtisti, pa je že dolgo znanstvena skrivnost, o njih pa nimamo prav veliko odgovorov.

prstni odtisi, prijem, dotik, oprijem
Prstni odtisi služijo tudi za identifikacijo.

Zakaj imamo prstne odtise?

Naši prstni odtisi so veliko več kot samo predstavniki naše edinstvenosti, nedavne študije so namreč pokazale, da je odgovorov na vprašanje ‘zakaj jih imamo?’ vedno več.

Znanstveniki verjamejo, da so se prstni odtisi morda razvili tako, da igrajo pomembno vlogo pri našem občutku za dotik. Ko premikamo konice prstov po površini, se grebeni drgnejo po njej in prenašajo vibracije na specializirane celice znotraj vsakega grebena, ki so občutljive na mehanske dražljaje. Brez prstnih odtisov bi bilo zelo težko komunicirati s tem, kar držimo ali česa se dotikamo.

Grebeni prstnih odtisov so prav tako ključni za našo sposobnost prijemanja in grabljenja predmetov. Pri tem veliko vlogo odigra tudi vlaga, ki je pomembna za oprijem.

prstni odtisi, prijem, dotik, oprijem
Prstni odtisi so pomembni za dotik in oprijem.

Kaj še vemo o prstnih odtisih?

Vemo, da so prstni odtisi drobni grebeni na naši koži in vtisi, ki ostanejo po tem, ko se nečesa dotaknemo. Vemo, da se ti grebeni na konicah prstov oblikujejo še preden se rodimo. Kaj pa je o prstnih odtisih še znanega?

  • Igrajo ključno vlogo pri našem občutku za dotik. Raziskave so pokazale, da grebeni v prstnih odtisih povečajo našo taktilno občutljivost.
  • Prstni odtisi se začnejo enako kot lasni mešički. Na začetku so videti kot iste zaplate celic, ki se bodo nato oblikovale v lasne mešičke. Toda namesto, da bi se spremenile v lasne mešičke, te celice zaradi majhnih razlik v izražanju genov, odgovornih za oblikovanje kožnih struktur, tvorijo grebene, oblikovane v vijuge in zanke.
  • Prstni odtisi so enak pojav kot zebrine črte. Turingov vzorec, ki verjetno ustvari naše prstne odtise, je odgovoren tudi za druge vzorce, ki se pojavljajo v naravi, kot so zebrine črte in leopardje lise.
  • S starostjo se ne spreminjajo. Kljub temu, da se koža z leti spreminja in guba, bodo naši prstni odtisi vselej enaki.
  • Edinstveni so za primate … in koale. Opice imajo prstne odtise podobne človeškim. Koala, ki je zelo oddaljena sorodnica človeka, pa je še edina druga žival, ki ima prav tako prstne odtise, ki izgledajo in delujejo kot naši.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button