Znanost

SpaceX z omrežjem satelitov za boljšo internetno povezavo

Ameriško zasebno vesoljsko podjetje SpaceX je v ponedeljek v zemeljsko krožnico poslalo 60 mini satelitov naenkrat, kar je bila po maju letos druga taka izstrelitev. SpaceX želi v zemeljski krožnici postaviti omrežje za boljšo internetno povezavo po svetu.

SpaceX je podjetje Elona Muska, ki je poleg tega ustanovil tudi podjetje za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla. Musk si želi nadzirati velik delež trga brezžične povezave interneta iz vesolja, njegov cilj je v zemeljski krožnici vzpostaviti omrežje, ki bo skupaj štelo 42.000 mini satelitov.

Z 3 do 5 odstotki deleža vseh svetovnih internetnih povezav bi SpaceX zaslužil kar 30 milijard dolarjev.

Zato so v ponedeljek v vesolje izstrelili 60 mini satelitov naenkrat, ki jih je v orbito ponesla raketa Falcon 9.

Okrog zemlje trenutno že kroži okrog 2100 aktivnih satelitov. Dodatnih 42.000 povzroča veliko skrbi glede gneče nad Zemljo, ki bo med drugim ovirala delo astronomov, obstaja pa tudi možnost trkov satelitov.

Gre za nadzorovanje deleža internetne povezave in dobiček

Poleg podjetja SpaceX imajo podobne ambicije o svojem omrežju satelitov na nebu tudi ameriški Amazon, angleški OneWeb in drugi. S sateliti ciljajo na med tri do pet odstotkov deleža vseh svetovnih internetskih povezav, kar bi naneslo 30 milijard dolarjev na leto, torej desetkrat več, kot SpaceX zasluži z izstreljevanjem raket po naročilu.

Do naslednjega leta želi imeti podjetje operacijsko pokrito omrežje za Kanado in severni del ZDA. Za pokritje celotnega planeta pa bo potrebnih še nekaj deset izstrelitev. Končni cilj je, da bo imelo podjetje SpaceX dovolj denarja, da razvije lastne rakete oziroma vesoljska plovila za kolonizacijo planeta Mars.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button