Glasba

Stara melodija Slavka Avsenika z moderno podobo in besedilom

Monika predstavlja posodobljeno in ubesedeno manj znano melodijo dedka Slavka Avsenika!

Monika Avsenik predstavlja novo skladbo Nesi me, nesi (Srečanje). Melodijo skladbe boste morda prepoznali – gre za zelo staro skladbo »Srečanje« Monikinega dedka, Slavka Avsenika, ki pa je danes dobila modernejšo podobo in prvič tudi besedilo.

Melodija skladbe Nesi me, nesi (Srečanje) je v originalu stara že več kot trideset let. Nastala je leta 1986, spisala sta jo graditelja narodnozabavne glasbe, brata Avsenik. Srečanje je počasni valček, v katerem je glavno melodijo na kitari odigral Monikin oče, Gregor Avsenik. Prvič je bila skladba objavljena v letu njenega nastanka na plošči za nemško tržišče, na slovenski izdaji Ansambla bratov Avsenik (album Veselo na pot) pa je bila prvič objavljena leto dni kasneje. Pred dvema letoma jo je na svojem albumu objavil tudi Ansambel Saša Avsenika. A skladba pravzaprav spada med tiste manj poznane Avsenikove, saj je do sedaj živela le kot instrumental.

In danes, več kot trideset let kasneje, skladba Srečanje dobiva novo, sodobnejšo podobo. Na melodijo bratov Avsenik je Marko Gregorič spisal besedilo, Gregor Avsenik pa je poskrbel za aranžma, kateremu je Vojko Sfiligoj dodal moderen pridih. Seveda bi bilo brez Monikinega vokala težko posodobiti skladbo. Njen interpretativen alt skladbo popelje v novo dimenzijo, a hkrati ohranja njeno osnovno glasbeno motiviko. V ospredju nove različice skladbe je tako vokal – ne kateri koli vokal, ampak glas Monike Avsenik.

Skladba Nesi me, nesi (Srečanje) že ima video podobo. Monika je z režiserjem Boninom Englarom videospot posnela v domačih Begunjah in na gradu Kamen, nekaj kadrov pa si je delila s sokolom.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGNeža MIRNIK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Nejc HEBERLE
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMonika Avsenik

Sorodni članki

Back to top button