Kultura

Z zadnjimi filmskimi projekcijami se končuje 35. festival LGBT filma

35. festival LGBT filma se bliža koncu. Projekcije filmov se predvajajo v šestih različnih slovenskih mestih. Maribor se je festivalu pridružil s predvajanjem treh različnih filmov ob treh zaporednih večerih v kulturnem centru GT22.

Ponovno poteka festival LGBT filma. Prvič je bil organiziran leta 1984, kar pomeni, da je najstarejši festival LGBT filma v Evropi in hkrati najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji. V Mariboru projekcije filmov potekajo med 27. in 29. novembrom v GT22, uradno pa festival traja od 25. novembra do 3. decembra. Osrednje dogajanje je locirano v Ljubljani, kjer je tudi najbolj pestro in najdaljše. Poleg Ljubljane in Maribora se je festival razširil še na Ptuj, v Koper, Idrijo, Bistrico ob Sotli in Trst. Organizator festivala je društvo Škuc.

26 celovečernih in 16 kratkih filmov iz 30 držav

Predprogram se je v Ljubljani začel že v ponedeljek, 11. novembra. Skozi teden so potekale različne projekcije filmov in druge aktivnosti. Pravi filmski festival se je začel čez vikend, ko so se kar vrstile projekcije različnih filmov, ki jim je skupna LGBT tematika. Festival LGBT filma vključuje filme iz kar 30 različnih držav: med najbolj znanimi je verjetno ameriški film Z ljubeznijo, Simon, brazilski film Greta, med najbolj uspešnimi slovenskimi pa film Skupaj.

GT22, Škuc, skupaj, z ljubeznijo simon, greta, lgbt filmi, nož v srce, billie and emma, istospolnost, transspolnost, interspolnost, miha horvat, parada ponosa, odprta družba, sprejemanje drugačnosti, sprejemanje istospolnosti, sprejemanje homoseksualnosti, homoseksualnost, homoseksualnost v mariboru, maribor
Dogodka se udeležijo ljudje vseh starosti.

Trije filmski večeri v GT22 ob treh zaporednih večerih

Maribor se je festivalu pridružil v sredo, 27. novembra s projekcijo slovenskega filma Skupaj, avtorja Marka Šantića. Po projekciji je potekal tudi pogovor z ustvarjalci. Drugi dan pa je bil predvajan lanski film Nož v srce iz Francije, Mehike in Švice.

Skupno bodo v GT22 predvajali tri filme ob treh zaporednih večerih. To pomeni, da si imaš danes (op. a.: petek, 29. november) ob osmih priložnost ogledati projekcijo zadnjega predvajanega filma v Mariboru, Billie and Emma. Prav tako gre za lanski film, ki je bil posnet na Filipinih.

Izbrani filmi, predvajani na mariborskem delu festivala, se sicer nanašajo na istospolnost, toda med predvajanimi filmi je vsako leto tudi več filmov o transspolnosti in interspolnosti. Festival v Ljubljani sicer traja še vse do nedelje.

GT22, Škuc, skupaj, z ljubeznijo simon, greta, lgbt filmi, nož v srce, billie and emma, istospolnost, transspolnost, interspolnost, miha horvat, parada ponosa, odprta družba, sprejemanje drugačnosti, sprejemanje istospolnosti, sprejemanje homoseksualnosti, homoseksualnost, homoseksualnost v mariboru, maribor
Drugi dan je bil predvajan film Nož v srce.

V osnovi gre za željo po odprti družbi

O namenu filmskih projekcij je spregovoril tudi Miha Horvat iz GT22, ki je festival LGBT filma pripeljal v Maribor: “Filmska umetnost je zelo široka in različna in če jo hočemo spoznavati in uživati v vsej njeni raznovrstnosti, je treba najrazličnejše filme spremljati, jih pripeljati v mesto in si jih ogledati. Pri ogledu LGBT+ filmov se vedno pojavi želja po odprti družbi, družbi, ki sprejema vse posameznice in posameznike, različne rase, narodnosti in različnih spolnosti ter identitet. Ob spremljanju različnih filmov skrbimo za odprto družbo.”

 

Mojca KUPČIČ
Mojca KUPČIČ

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button