TehnologijaZnanost

Ceplafib: nov material kot alternativa plastiki za enkratno uporabo

V okviru projekta Ceplafib, ki ga je koordiniral razvojni center orodjarstva Slovenije - Tecos, so raziskovalci razvili trajnostno alternativo za reševanje problema plastike za enkratno uporabo. Gre za nov material iz reciklirane plastike in vlaken iz zavrženega časopisnega papirja, ki so ga poimenovali ceplafib.

Iz tega materiala – ceplafib – so izdelali več prototipov trajnostnih izdelkov za gradbeno in transportno industrijo. Kot so npr. shranjevalne škatle, zaščitni pokrovi za cevi, pritrdilni in zaščitni deli za avtodome in zvočno-izolativni paneli ter dekorativne plošče za fasade stavb.

Vsako leto po vsem svetu nastane okoli 275 milijonov ton plastičnih odpadkov. Do sedaj se jih je le devet odstotkov recikliralo in približno 12 odstotkov sežgalo, preostalih 79 odstotkov pa se jih kopiči na odlagališčih ali je zapuščenih v naravi. tTako plastika kot časopisni papir pa sta dragoceni surovini, primerni za ponovno uporabo.

Partnerji v projektu rešitev okoljskega problema onesnaževanja, ki ga povzročajo tovrstni odpadki, vidijo v krožnem gospodarstvu. “Nov kompozitni material ceplafib, razvit v okviru projekta LIFE Ceplafib, ima odlične mehanske lastnosti. Material zagotavlja 40 odstotkov večjo natezno trdnost in skoraj 200 odstotkov višji modul elastičnosti. Poleg tega zagotavlja tudi splošno ekonomsko prednost, saj je cenejši od standardnih čistih polipropen/polietilen polimerov ter kompozitov iz lesa in plastike, ki so trenutno na voljo na trgu,” so zapisali pri Tecosu.

V projektu so sodelovali še slovenski proizvajalec avtodomov Adria Mobil in podjetje za recikliranje plastike Omaplast, španski Aitiip, finski Ecopulp ter poljski ITB.

Ceplafib je sicer del programa LIFE, finančnega instrumenta Evropske unije, ki je namenjen okoljskim ciljem. Podpira manjše projekte, katerih cilj je izmenjava najboljših praks, testiranje tehnologij in pospeševanje izvajanja ustrezne politike in zakonodaje EU, so še zapisali.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button