Zdravje

Dolgotrajno kajenje marihuane lahko poškoduje tako spomin kot tudi IQ

Že desetletja je marihuana obravnavana kot ena varnejših rekreativnih drog – z njo naj ne bi bilo mogoče predozirati, prav tako pa naj ne bi mogla povzročati hude zasvojenosti. Pa to res pomeni, da jo lahko označimo kot varno? Nova študija, ki temelji na več kot štirih desetletij raziskav, pravi, da ne.

Podatke za raziskavo, nedavno objavljeno v American Journal of Psychiatry, so raziskovalci zbirali na podlagi več kot štirideset let podatkov. Njihovi izsledki pa so zaskrbljujoči: dolgotrajni kadilci marihuane so od otroštva do srednjih let izkazali upad IQ-ja, slabše sposobnosti učenja in procesiranja podatkov ter težave s spominom in pozornostjo.

Učinki hujši celo od kroničnega uživanja alkohola

Navedene primanjkljaje so opazili pri dolgotrajnih kadilcih marihuane, zanimivo pa je, da niso bili (ali pa v znatno manjši meri) prisotni pri kadilcih cigaret in pivcih alkohola. Prav tako so manjše razlike zabeležili pri kadilcih marihuane, ki so začeli kaditi kasneje v življenju, in pri tistih, ki so kdaj vmes nehali kaditi.

dolgotrajno kajenje marihuane, marihuana, kajenje, droge, prepovedane substance, raziskava, American Journal of Psychiatry, alkohol, kadilci, možgani, hipokampus
Kot vsaka (z razlogom) prepovedana substanca ima tudi kajenje marihuane številne negativne posledice.

V raziskavi so obravnavali več desetletij podatkov, ki do jih pridobili od več kot 1000 posameznikov. Pozorni so bili predvsem na njihov IQ v različnih življenjskih obdobjih in odvisnost od kajenja marihuane. Rezultati so bili osupljivi: dolgotrajni kadilci so imeli v primerjavi s svojimi vrstniki pri večini kognitivnih testov bistveno slabše rezultate. Rezultati pa so bili slabši tudi v primerjavi z dolgotrajnimi uživalci alkohola in tobaka ter z občasnimi kadilci marihuane.

Raziskovalci opozarjajo tudi na negativne posledice na krajši rok. Redno kajenje marihuane lahko poslabša stanja, kot so motnje razpoloženja in anksioznost.

dolgotrajno kajenje marihuane, marihuana, kajenje, droge, prepovedane substance, raziskava, American Journal of Psychiatry, alkohol, kadilci, možgani, hipokampus
Dolgotrajno kajenje marihuane je povezano s padcem inteligence, pozornosti in spomina.

To pa še ni vse: prekomerno kajenje marihuane celo spreminja podobo možganov

Raziskovalci so med drugim primerjali tudi posnetke možganov dolgotrajnih kadilcev marihuane in njihovih vrstnikov. Pri tem so opazili nekaj zaskrbljujočega. Glavna možganska struktura, ki igra pomembno vlogo pri učenju in spominu, hipokampus, je bila pri kadilcih bistveno manjša kot pri ostalih.

Četudi se nekaterim dnevni džojnt zdi kot deci vina pri večerji, pa lahko to v kombinaciji s kognitivnimi težavami pomeni marsikaj – tudi precej povečano tveganje za demenco.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button