KulturaOkolje

Hobi islandske premierke Ktrin Jakobsdottir je pisanje kriminalnih romanov

Tako kot mnogi drugi se je tudi islandska premierka Katrin Jakobsdottir med pandemijo covida-19 posvetila svojemu hobiju, in sicer pisanju kriminalnega romana. Premierka je v soavtorstvu z enim najbolj priljubljenih islandskih avtorjev Ragnarjem Jonassonom napisala triler z naslovom Reykjavik, ki naj bi nekoliko spominjal na romane Agathe Christie.

“Očitno to ni nekaj, za kar sem mislila, da bom imela čas,” je na dogodku ob predstavitvi knjige ta teden povedala Katrin Jakobsdottir. Dodala je, da je bilo pisanje romana med pandemijo “precej osvobajajoče”.

“Mislim, da mora imeti vsak politik nekaj, kar ga odvrne od vsakdanjega političnega dela,” je ocenila 46-letna premierka, sicer magistrica islandske književnosti, ki, kot je dejala, leposlovje bere vsak dan.

Triler z naslovom Reykjavik je Jakobsdottir napisala skupaj s starim prijateljem Ragnarjem Jonassonom, avtorjem uspešnic iz serije Temna Islandija. Roman se dogaja v letu 1986, ki velja za pomembno leto v sodobni islandski zgodovini.

Tega leta je Islandija namreč gostila vrh med ameriškim predsednikom Ronaldom Reaganom in sovjetskim voditeljem Mihailom Gorbačovom, na katerem sta državnika sprejela pomembne ukrepe za jedrsko razorožitev. Poleg tega je Reykjavik takrat praznoval 200-letnico obstoja, v mestu pa so pričele oddajati prve komercialne radijske in televizijske postaje.

Roman sicer pripoveduje zgodbo o starem primeru najstnice, ki je pred 30 leti izginila na Videyu, majhnem otoku v bližini islandske prestolnice, primer pa poskuša razrešiti Valur, novinar lokalnega tabloida.

Država s tradicijo branja in pisanja – vsak deseti Islandec je objavil knjigo

Knjigo sta avtorja pisala dve leti, pri čemer naj bi Jakobsdottir pogosto narekovala tempo. “Klice in sestanke sva morala načrtovati vmes, medtem ko se je ona en dan sestajala z (nekdanjim britanskim premierjem) Borisom Johnsonom, drugi dan pa s (francoskim predsednikom Emmanuelom) Macronom,” se procesa pisanja spominja Jonasson.

Ideja, da bi imel predsednik vlade dovolj prostega časa za pisanje romana, se v večini držav morda zdi absurdna, vendar ne na Islandiji. Narod s 375.000 prebivalci ima namreč močno tradicijo branja in pisanja literature. Po statističnih podatkih je vsak deseti Islandec v svojem življenju objavil knjigo.

Vendar pa Jakobsdottir ni edina islandska premierka, ki je napisala knjigo. Tudi eden njenih predhodnikov David Oddsson je leta 1997, ko je bil na položaju, objavil roman.

Roman Reykjavik, ki je na Islandiji izšel 25. oktobra, bo preveden v več jezikov. V Veliki Britaniji in ZDA naj bi izšel avgusta 2023, v Franciji pa jeseni 2023.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button