Zdravje

Kratka vadba za izboljšanje delovanja možganov

Delovanje možganov pospeši že kratkotrajna vadba, pravijo ameriški znanstveniki. Pri miših so namreč našli gen, ki poveča povezave med nevroni v predelu možganov, povezanim z učenjem in spominom.

Študijo so izvedli na univerzi Oregon Health & Science University v ameriškem Portlandu in opozorili na pretekle raziskave na živalih in ljudeh, ki so pokazale, da vadba krepi splošno zdravje možganov. Pri tem je težko ločiti splošne koristi vadbe za srce, jetra in mišice od posebnega vpliva na možgane.

Soavtor študije Gary Westbrook je pojasnil, da so želeli v svoji študiji ugotoviti poseben vpliv vaj na možgane. Na miših so proučevali odziv možganov na kratkotrajne vaje, zato so jih za kratka obdobja dali v kolo za tek. V dveh urah so skupaj pretekle nekaj kilometrov.

Že ena sama kratka vadba je dovolj, da pripravi možgane na učenje.

Izsledki kažejo, da se je mišim ob kratkotrajnih vajah, ki so enake 4000 korakom pri človeku, povečalo število sinaps v hipokampusu. To je del možganov, ki je odgovoren za kratkoročni in dolgoročni spomin ter tudi tesno vpleten v prostorsko navigacijo.

Do ključne ugotovitve so prišli z analizo genov, ki so se okrepili v posameznem nevronih, kadar so se ti aktivirali med vadbo miši. Izstopal je gen Mtss1L, ki ob vajah spodbuja rast majhnih izrastkov na nevronih na strani, kjer se oblikuje sinapsa. Že ena sama kratka vadba je tako dovolj, da pripravi možgane na učenje.

V prihodnjih študijah nameravajo vaje povezati z učnimi nalogami. Tako bi bolje razumeli vpliv na učenje in spomin, so še zapisali na spletni strani univerze.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button