Šport

Najboljši sodnik na svetu je Damir Skomina, Jan Oblak tretji vratar

Slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je najboljši sodnik na svetu za leto 2019 po izboru Mednarodnega inštituta za nogometno zgodovino in statistiko (IFFHS), kjer točke delijo nogometni strokovnjaki iz 90 držav sveta. Nagrado IFFHS za leto 2019 je osvojil tudi vratar Jan Oblak, ki je bil v glasovanju tretji.

Damir Skomina je prvič v karieri osvojil nagrado za najboljšega delivca pravice na svetu. Tako je postal 19. sodnik s tem laskavim priznanjem. IFFHS to nagrado podeljuje že vse od leta 1987.

Damir  Skomina je prvič v karieri postal najboljši sodnik.

Triinštiridesetletni Skomina je v glasovanju zbral 136 točk. Tako je zanesljivo premagal dobitnika omenjene nagrade iz leta 2017, Nemca Felixa Brycha (129) na drugem mestu.

Sezona 2019 je bila za Skomino pestra in uspešna. Slovenski sodnik je med drugim letos sodil tudi najprestižnejšo tekmo, finale lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom, po mnenju IFFHS pa je skozi vso sezono nizal konstantne.

Do sedaj je v svoji karieri sodil več kot 530 tekem (301 v slovenski prvi ligi, 50 v ligi prvakov, 17 v evropski ligi, 60 mednarodnih tekem pod okriljem Uefe, svetovno prvenstvo in olimpijski turnir).

Rekorder po številu nagrad za najboljšega sodnika je sicer Italijan Pier-Luigi Collina, ki jih je med letoma 1998 in 2003 osvojil šest.

Nagrada tudi Janu Oblaku

Inštitut IFFHS je izbral tudi najboljšega vratarja za leto 2019. V glasovanju je z 286 točkami zmagal Brazilec Alisson, ki je z Liverpoolom osvojil ligo prvakov, z brazilsko reprezentanco pa južnoameriško prvenstvo. Vse od leta 1987 je le še en južnoameriški vratar prejel to nagrado – Jose Luis Chilavert ima v vitrinah tri.

Drugi je bil vratar Barcelone Nemec Marc Andre Ter Stegen (104), tretji pa slovenski čuvaj mreže Atletica Jan Oblak (67), ki je zadnje tri sezone vselej med “top 3” vratarji na svetu, so zapisali pri IFFHS.

 

 STA
Кирилл Венедиктов [CC BY-SA 3.0 GFDL], via Wikimedia Commons (cropped)

Sorodni članki

Back to top button